Tomaž Kržišnik
Nataša Strlič
06.10.2023
Nataša Strlič
06.10.2023

Tomaž Kržišnik

Janez Bogataj, Tomaž Kržišnik, februar 1983, Ljubljana. Fond Janez Bogataj, črno-beli negativ, inv. št.: JB8302/14. 

Potret slikarja, oblikovalca, scenografa in likovnega pedagoga Tomaža Kržišnika je nastal februarja 1983 ob eni od ljubljanskih ulic. Vpet v zanimivo scenografijo impozantnih in ravno prav zanemarjeno poškodovanih dvoriščnih vrat, je bil izbran tudi za razstavo Janeza Bogataja »Osemdeseta. Desetletje(kulturnega) prehoda«.

Avtor fotografije se spominja, da je »Tomaža Kržišnika spoznal na redakciji Mladine, kamor je včasih prinesel kako ilustracijo za objavo. Ker sva ugotovila, da sva oba iz Poljanske doline, on iz Žirov, jaz iz Gorenje vasi, sva postala bolj pozorna eden na drugega in večkrat šla skupaj tudi na kavo«. Fotografijo, ki jo danes predstavljamo je Kržišnik potreboval za objavo. Kje, ga je Bogataj sicer pozabil vprašati, je bil pa portretiranec nedvomno zadovoljen z njo.

»Posneta je v Nazorjevi ulici. Takoj na levi strani je bila včasih trgovina Svet knjige, skozi tole pasažo se je potem prišlo na levo skozi skupna vrata v skladišče Sveta knjige in fotolaboratorij, ki smo ga imeli za Mladino in Pionirski list«.

Bogataj še doda, da sta si fotografijo na lanskoletni razstavi pred našim muzejem ogledala tudi s fotografinjo Barbaro Čeferin, vodjo ljubljanske Galerije Fotografija. Opazila je,« da je na tleh na desni strani, objektiv. Ta slika je posneta s širokokotnim objektivom, tisti objektiv na tleh je 105 mm teleobjektiv. Meni se je zdelo to prav hecno, ker tega sam nisem opazil.«

Tomaž Kržišnik, med drugim tudi avtor znaka podjetja Alpina (1969), nagrajenec Prešernovega sklada (1975) in dolgoletni profesor na oddelku za oblikovanje ALUO, se je poslovil letošnjega maja v 81. letu starosti.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.