Ukrajina in Slovenija - posebna izdaja revije SLO
14.09.2023
14.09.2023

Ukrajina in Slovenija - posebna izdaja revije SLO

V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije (MNSZS) smo v torek, 12. septembra 2023 gostili dogodek ob posebni izdaji slovenskega magazina SLO – časi, kraji ljudje, ki je posvečena Ukrajini. Revija je odmev razstave »Ukrajina pripoveduje«, ki je bila februarja 2023 na ogled v MNSZS. V ospredje postavlja stoletne zgodovinske vezi med narodoma, s poudarkom na političnem in družbenem dogajanju v 20. stoletju.

Pri vsebini revije so sodelovali tudi zaposleni MNSZS. Avtorica razstave Ukrajina pripoveduje Katarina Jurjavčič kot urednica izdaje s prispevkom Ukrajina pripoveduje – Zbiranje osebnih zgodb ukrajinskih beguncev v Sloveniji v MNSZS, dr. Marko Štepec s Slovenski vojaki v vzhodni Galiciji 1914–1918 in dr. Monika Kokalj Kočevar z Gorenjci, prisilno mobilizirani v nemško vojsko, na ukrajinski fronti v letih 1943-1945.

Dogodek, pod okriljem Založbe Družina, se je odvijal v Viteški dvorani. Poleg direktorja Založbe Družina Toneta Rodeta, so navzoče nagovorili še veleposlanik Republike Poljske Krzysztof Olendzki, predstavnik veleposlaništva Ukrajine v Sloveniji g. Roman Tershovchyn in v.d. direktorice Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije mag. Nataša Robežnik.

O posebni številki revije so spregovorili Katarina Jurjavčič, urednik revije SLO dr. Jože Dežman in ostali navzoči avtorji prispevkov – dr. Aleš Maver, dr. Marko Štepec, dr. Monika Kokalj Kočevar in dr. Evegny Goreshnik. Dogodek so oplemenitili nastopajoči iz Ukrajine, ki so zatočišče pred vojno našli v Sloveniji. Z glasbenimi vložki sta pevska zbora Svobodna Ukrajina in Drevo voli zapela v ukrajinskem in slovenskem jeziku. Dogodek je povezovala Barbara Kastelec, vodja revijalnega programa pri Založbi Družina.

Vabljeni k branju spletne različice revije: https://bit.ly/3YasGsF

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.