60. obletnica filma Srečno, Kekec!
Andreja Zupanec Bajželj
08.09.2023
Andreja Zupanec Bajželj
08.09.2023

60. obletnica filma Srečno, Kekec!

Božo ŠTAJER, Velimir Gjurin – Kekec ob snemanju filma »Srečno, Kekec!«,  leto 1963. Fotografski fond Božo Štajer, črno-beli negativ, 6 x 6 cm, inv. št.: BŠ432/10.

Te dni obeležujemo 60. obletnico nastanka prvega barvnega slovenskega celovečernega filma Srečno, Kekec!. Film je leta 1963 režiral Jože Gale po literarni podlogi Josipa Vandota in za film prirejenem scenariju Ivana Ribiča. Večino filma so posneli v Trenti in Logu pod Mangartom, notranje prizore pa kar v Ljubljani na Letališki ulici, kjer danes stoji BTC.

V časopisu Mladina je novinar, 13. julija 1963, takole poročal iz Trente: »Prvi kadri novega Kekca so že na traku. Iskanje Kekca, Rožleta in Mojce je trajalo zelo dolgo. Za Kekca so imeli nad 2.000 kandidatov. …Glavno vlogo so zaupali Velimiru Gjurinu, 11-letnemu Ljubljančanu, ki je letos končal šesti razred osemletke, Mojca je postala 9-letna Ljubljančanka Blanka Florjan. Martin Mele, šolar iz Šiške, pa igra Rožleta.« Poleg omenjene trojice so v filmu zaigrali še Ruša Bojec (Pehta), Bert Sotlar (oče Skalar), Marija Goršič (mati Skalarjeva) in Stane Sever kot berač.

Direktor filma je bil Dušan Povh, direktor fotografije Ivan Marinček, za kamero pa je stal snemalec Belec. Fotografski aparat, s pomočjo katerega so nastale in ohranile neverjetne fotografije med in ob snemanju, je mirno v rokah držal fotografski mojster Božo Štajer. 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.