Odprtje razstav Ukrajina pripoveduje in Mama, jaz nočem vojne
Barbara Kolenc
25.02.2023
Barbara Kolenc
25.02.2023

Odprtje razstav Ukrajina pripoveduje in Mama, jaz nočem vojne

V četrtek, 23. februarja 2023 smo odprli razstavi Ukrajina pripoveduje in Mama, jaz nočem vojne, ki bosta na ogled do 24. aprila 2023. Dogodek smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske.
Govor sta imela častni gost nj. eksc. gospod Andrii Taran, veleposlanik Ukrajine v Slovenije in nj. eksc. dr. Krzysztof Olendzki, veleposlanik Republike Poljske v Slovenije.

Na dogodku so nastopali mladi ukrajinski glasbeniki, ki so del projekta Music for the Future, Platon Malahovskyi (7 let) z recitalom in Viktoria Fursova (13 let) na klaviaturi z lastno skladbo Melodija.

Razstava Ukrajina pripoveduje daje glas ukrajinskim beguncem, ki jih vojna vihra od 24. februarja 2022 preganja z domačega praga in prebivajo v Sloveniji. Predmeti, ki so jih prinesli ukrajinski begunci iz domovine in simbolno ponazarjajo njihov beg na varno, se postavljajo ob bok njihovim šestindvajsetim zgodbam. Razstava ne predstavlja le človeškega obraza malega človeka v vojnem konfliktu, temveč prikazuje življenje pred njegovim začetkom, trenutek vojne napovedi, odločitev za odhod, pot v Slovenijo in prihod, ter v osmih pridruženih zgodbah izpostavlja še izbrane primere slovenske pomoči in pozitivne integracije v novo, slovensko okolje. Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, pripravil jo je Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, avtorica razstave je Katarina Jurjavčič.

Razstava Mama, jaz nočem vojne nam odstira ganljivo sliko vojnih grozot, videnih skozi otroške oči, ne glede na čas in prostor. Z univerzalnostjo in brezčasnostjo predstavlja protivojni manifest, ki gledalca sooči z grozo in tragedijo vojne. Na ogled je v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske v Sloveniji. Predstavlja risbe poljskih otrok, ustvarjene leta 1946, ki so izkusili okupacijo nacistične Nemčije, in risbe ukrajinskih otrok, ustvarjenih v času sedanjega oboroženega spopada v Ukrajini, zaradi ruske agresije. Razstava je del skupnega poljsko-ukrajinskega projekta "1939-45 POLJSKA/2022 UKRAJINA", ki ga vodita Poljski državni arhiv in projekt »Mom I see war« (Mama, vidim vojno).

Razstava Ukrajina pripoveduje je na ogled v muzeju. Razstavo Mama, jaz nočem vojne si lahko ogledate brezplačno na ploščadi pred muzejem. Vabljeni!

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.