Portret Ele Peroci
Nataša Strlič
10.2.2023
Nataša Strlič
10.2.2023

Portret Ele Peroci

Janez BOGATAJ, Ela Peroci, 14. marec 1983, Ljubljana. Fond Janez Bogataj, črno-beli negativ, inv. št. JB8315/2. 

Ob lanski stoletnici rojstva učiteljice, novinarke, urednice, predvsem pa legendarne mladinske pisateljice Ela Peroci, se je v medijih, v različnih publikacijah, tudi na priložnostni poštni znamki, pojavljal njen izjemen fotografski portret. Njegov, pogosto spregledan, avtor je nekdanji fotograf tednika Mladina (1979-1988) Janez Bogataj.   

Svojo vseživljenjsko naklonjenost literaturi je v njemu najbližjem ustvarjalnem mediju – fotografiji, najbolj izrazito izkazal leta 1983. V nekaj mesecih je ustvaril izreden opus 63 filmov in 63 generacijsko in slogovno raznolikih literarnih portretirancev. Med njimi je bila tudi avtorica pripovedi Moj dežnik je lahko balon, Muce Copatarice, ki je k vestnemu pospravljanju copat spodbudila generacije otrok, ter številnih pravljic, pesmic, radijskih in lutkovnih iger.

Skoraj enomesečna priprava Ele Peroci na fotografiranje se je marca 1983 odrazila v nizu fotografij, na katerih jo je Bogataj ujel v vsej mehkobi in nežnosti, ki so krasila tudi njena legendarna otroška in mladinska literarna dela.

Fotografija je bila javnosti nazadnje predstavljena na fotografski razstavi Janeza Bogataja: Osemdeseta. Desetletje (kulturnega) prehoda. Na ogled je bila do 12. februarja 2023, pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.