Prešernov dan 2023
09.02.2023
09.02.2023

Utrinki s Prešernovega dneva 2023

Na Prešernov dan smo imeli veliko radovednih obiskovalcev, saj smo s pestrim programom poskrbeli, da je skozi ves dan bilo zanimivo, raznoliko in poučno.

Vodstvo po občasni razstavi V čevljih zmagovalcev je obiskovalcem omočilo, da stopijo v čevlje uspešnih športnikov in športnic. Spoznali so svet največjih slovenskih športnih uspehov, s predstavitvijo različnih panog, nepozabnih trenutkov slavja in tudi zakulisja tekmovanj. Izjemoma smo dodatno razstavili predmete, povezane z olimpijskimi igrami Slovenskih udeležencev, ki segaj vse v leto 1992 in niso del občasne razstave V čevljih zmagovalcev. Obiskovalcem smo omogočili edinstven vpogled v zakulisje zakladnic muzejskih predmetov in fotografij, ki niso del stalne ali občasnih razstav. Za najmlajše smo pripravili otroške delavnice z barvanjem zmagovalnih medalj. Poleg vodstva po stalni razstavi Muzeja novejše zgodovine Slovenije, smo organizirali tudi vodstvo po občasni razstavi Auschwitz Album, ki je sovpadalo s predavanjem gospoda Borisa Hajdinjaka z naslovom Auschwitz Album: upodobitev usode prekmurskih Judov.

Obiskovalcem smo podarili večje število natisnjenih fotografij (DiBond plošče ali arhivski mat papir), povečav iz digitalnih reprodukcij, ki smo jih uporabili na preteklih razstavah in se motivno vežejo na: portretno fotografijo (ženski, moški in otroški portret) iz leta 1920 in 1930 fotografa Petra Lampiča, dokumentarne posnetke Ljubljane, predvsem Kongresnega trga in motive otrok v žanrskih prizorih iz 20. stoletja.

V Muzejski knjigarni Cekin je bil na voljo 30 % popust na večino muzejskih publikacij in nekatere druge izdelke.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.