Edi Šelhaus na Bovškem in ob reku Soči
Jožica Šparovec
31.8.2022
Jožica Šparovec
31.8.2022

Edi Šelhaus na Bovškem in ob reki Soči

Edi Šelhaus, Ameriški letalec Bill Petty (desni) in njegov rešitelj Janko Kranjc leta 1976 v vasi Svino pri Kobaridu ponovno skupaj po več kot 30 letih. Petty je moral 20. januarja 1945 nad Drežnico pod Krnom z drugimi člani posadke odskočiti s padalom iz zadetega bombnika Liberator B-24. Osem dni so ga skrivali domačini v Livških Ravnah, nato pa ga je Janko Kranjc s še enim pilotom v visokem snegu varno spravil mimo Matajurja v Benečijo. Fond Edija Šelhausa, črno-beli negativ, leica, inv. št.: ES165/7.

Edi Šelhaus, znani slovenski fotoreporter časopisov Slovenski poročevalec in Delo ter tednika Tovariš, je tako po službeni dolžnosti kot na lastno iniciativo prepotoval Slovenijo po dolgem in počez in tako tudi na Primorskem posnel mnogo zanimivih fotografij.  Muzej novejše zgodovine Slovenije je doslej pripravil že 10 razstav Šelhausovih fotografij iz njegovega izjemno obsežnega opusa, ki ga hrani muzej. Ideja za novo razstavo z naslovom  EDI ŠELHAUS NA BOVŠKEM IN OB REKI SOČI  je nastala zaradi dejstva, da se je avtorica razstave Jožica Šparovecv iskanju pomoči pri raziskovanju vsebine nekaterih fotografij obrnila na prijateljico Gizelo Flajs iz Bovca. Ta se je izjemno zavzela in s podatki pripomogla k dokumentiranju fotografij. Zelo obsežen Šelhausov fotografski fond je ob prevzemu  namreč imel le zelo skope podatke o vsebini, večji del fotografij pa je bil celo povsem brez njih, zato bi bilo dokumentiranje brez pomoči domačinov iz omenjenih krajev izredno težavno in zamudno. Pri raziskovanju vsebine pa je pomagala tudi Gizelina hčerka Tina z objavo nekaterih fotografij na spletnem portalu »Pu Buško«, ki je prinesel presenetljiv odziv publike in s tem tudi precej podatkov o fotografijah. Razstava je tako prvenstveno namenjena prebivalcem Posočja, seveda pa tudi vsej slovenski in širši publiki. Glede na to je razstava od aprila do septembra 2022 najprej gostovala in bila na ogled v Tolminskem muzeju v Tolminu in nato v Kulturnem domu v Bovcu, v septembru 2022 (do 25. septembra) pa bo na ogled še v preddverju viteške dvorane Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

 

Razstava na ogled postavlja črno-bele fotografije iz Zgornjega Posočja - iz Bovca,  Kal – Koritnice, Čezsoče, Žage, Serpenice, Trnovega, Kobarida, Tolmina, Mosta na Soči in iz Kanala ob Soči, pa tudi iz  Strmca in Trente, iz obdobja med letoma 1958 in 1976. Na fotografijah oživijo nekdanje podobe krajev, ulic, hiš, prometa in vsakdanjega življenja ljudi, starejših in otrok, ki se v marsičem razlikujejo od današnjih dni. Fotografije poleg utrinkov iz vsakdanjega življenja ljudi in motivov iz krajev od Trente do Kanala ob Soči pripovedujejo tudi zgodbe, med njimi o nekdanji pletarski zadrugi na Žagi, o življenju v Čezsoči, o načrtovanem atentatu na Benita Mussolinija v Kobaridu leta 1938 in o rešenih ameriških zavezniških letalcih, sestreljenih med 2. svetovno vojno. 

Zgodba o pletarski zadrugi na Žagi je bila kot fotoreportaža objavljena v tedniku Tovariš, nekatere fotografije pa v časopisih ali na pregledni razstavi ob 100. obletnici rojstva Edija Šelhausa leta 2019. Kar nekaj pa jih je prvič na ogled javnosti.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.