Pot slovenske nogometne reprezentance na svetovno prvenstvo 2002
5.9.2022
5.9.2022

Pot slovenske nogometne reprezentance na svetovno prvenstvo 2002

Igor MODIC, slovenska nogometna reprezentanca s tekme proti Jugoslaviji v Ljubljani, 28. marec 2001, Ljubljana. Fond: Igor Modic, barvna digitalna fotografija. 

Igor MODIC, Zlatko zahovič v skoku na tekmi proti Jugoslaviji v Ljubljani, 28. marec 2001, Ljubljana. Fond: Igor Modic, barvna digitalna fotografija. 

Slovenija je prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo v nogometu začela v skupini z reprezentancami Rusije, Jugoslavije, Švice, Ferskih otokov in Luksemburga. Kvalifikacije je odprla z remijem proti Ferskim otokom in z zmago proti Luksemburgu. Sledila sta še dva remija proti Rusiji in Švici. Glavno konkurenco v skupini je predstavljala reprezentanca Jugoslavije, s katero so Slovenci na današnji dan leta 2001 igrali v Beogradu. Reprezentanci sta se razšli z neodločenim rezultatom, po tem, ko je Slovenijo v vodstvo v 10. minuti popeljal Željko Milinovič. V 51. minuti je izenačil Predrag Đorđević in s tem postavil končni rezultat.

Da je šlo za pomemben remi, se je izkazalo ob koncu kvalifikacij, ki jih je Slovenija zaključila na drugem mestu, zgolj točko pred Jugoslovani, in si tako priborila dodatne kvalifikacije proti Romuniji, ki jih je Slovenija s skupnim rezultatom 3 : 2 premagala in se prvič uvrstila na svetovno prvenstvo. Na prvenstvu se je ekipa v skupinskem delu pomerila s Španijo, Južno Afriko in Paragvajem. Proti vsem je morala priznati premoč. 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.