Božo Štajer: Svet solin
Andreja Zupanec Bajželj
17.6.2022
Andreja Zupanec Bajželj
17.6.2022

Božo Štajer: Svet solin

Božo ŠTAJER, Vetrna črpalka na solnem polju in solinske hiše ob kanalu Picchetto v predelu solin Fontanigge v Sečoveljskih solinah. Sečovlje, 1954. Fond Božo Štajer, črno-beli negativ, 6 x 6 cm, inv. št.: BŠ179/5.

Muzej novejše zgodovine Slovenije je v sodelovanju z Muzejem solinarstva ter Zavodom za varstvo kulturne dediščine OE Piran, v ponedeljek, 13. junija 2022 otovoril novo občasno fotografsko razstavo Božo Štajer: Svet solin.

 

Vse do konca oktobra je v razstavnih prostorih Muzeja solinarstva v Krajinskem parku Sečoveljske soline na ogled 19 izbranih črno-belih fotografij, ki jih je fotografski mojster na območju solin posnel v poletnih mesecih leta 1954. Reportaža iz pred dobrih sedemdesetih let se je ohranila kar na 63 črno-belih posnetkih fotografskega filma velikosti 6 x 6 cm. Čeprav je morda nastala povsem spontano, je ohranila podobo solin, ki je danes žal ne moremo več občudovati.

Ohranili so se posnetki solnih polj, kanalov in bregov s kamnitimi zidovi. Podobe številnih solinarskih hiš z okolico, poti in črpalkami na veter, ki so solinarjem omogočala dvigovanje vode ter skrbele, da je območje buhtelo od življenja. Tu so še podobe solinarskih delavcev, ki so vse od sredine aprila do sredine avgusta s celotnimi družinami živeli na tem območju in s skromnimi orodji predvsem pa z ogromnim poznavanjem območja in znanjem skrbno nabirali sol na kupe ter jih nato z lesenimi vozički ali samokolnicami spravljali na skladiščne ploščadi.

 

Vljudno vabljeni, da obiščete in si ogledate skupno razstavo. 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.