Prvi festival popevke na Bledu
Jožica Šparovec
20.5.2022
Jožica Šparovec
20.5.2022

Prvi festival popevke na Bledu

Edi Šelhaus, Lidija Kodrič, najmlajša pevka, se edina ni uvrstila v finalni večer, Bled, 1962. Zbirka Delovih fotoreporterjev, črno-beli negativ, 6 x 6 cm, inv. št.: DE1928/12.

V letu 2022 mineva 60 let, odkar se je na Bledu med 10. in 12. majem 1962 odvil prvi festival Slovenske popevke. Za organizacijo festivala se je odločilo nekaj ljubiteljev in poznavalcev zabavne glasbe (Matija Barl, Vilko Ovsenik, Matija Cerar in Franek Mulaček), ki so se povezali s Turističnim društvom na Bledu. Festival je bil v leta 1961 zgrajeni Festivalni dvorani. V strokovni žiriji pod vodstvom Maria Rijavca je bila tudi pevka Marjana Deržaj, ki je izbrala 20 pesmi, nastopilo pa je deset pevcev in pevk: Jelka Cvetežar, Stane Mancini, Beti Jurkovi, Matija Cerar, Marjana Deržaj, Majda Sepe, Rafko Irgolič, Nino Robič, Slavka Knez in Lidija Kodrič. Vsak pevec je zapel tri ali štiri pesmi, Deržajeva pa jih je zapela pet. Zmagala je pesem Mandolina– nagrada občinstva (Vladimir Stiasny, Lev Svetek), ki sta jo zapela Stane Mancini in Beti Jurkovič, pevka iz Zagreba, takratna festivalska zvezda, ki je Mandolino odlično zapela, a je njena izvedba manj znana. Ena med najbolj znanimi slovenskimi pesmimi iz leta 1962 je tudi Zemlja pleše (Mojmir Sepe, Gregor Strniša, ki je dobil nagrado za besedilo) v izvedbi Majde Sepe in Nina Robiča. Žal festival Slovenske popevke na Bledu zaradi premalo reklame in slabših prevoznih možnosti za obiskovalce iz Ljubljane in drugih krajev ni imel veliko obiskovalcev in je bil na Bledu le še leta 1963, leta 1964 pa se je preselil v Ljubljano na Gospodarsko razstavišče.

Fotoreporter Edi Šelhaus je bil eden redkih, ki je fotografiral oba festivala Slovenske popevke na Bledu. Posnel je veliko zanimivih fotografij, ne le pevcev med nastopi, ampak tudi iz zakulisja. Muzej novejše zgodovine Slovenije je leta 2009 o prvih festivalih Slovenske popevke in jazza pripravil odmevno razstavo Glasbeni svet Edija Šelhausa. – ob 90-letnici fotoreporterja Edija Šelhausa.

Glej: Vladimir Frantar: »Enkrat še zapoj …« : zlata in srebrna leta slovenske popevke, revija Stop, Celjska Mohorjeva družba, Društvo Mohorjeva družba, Celje 2012

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.