Pletarska zadruga Vrbopletarska na Žagi pri Bovcu
Jožica Šparovec
8.4.2022
Jožica Šparovec
8.4.2022

Pletarska zadruga Vrbopletarska na Žagi pri Bovcu

Edi Šelhaus, V pletarski zadrugi v Žagi pri Bovcu pletejo košare, julij 1958. Od leve: Jože Berginc (Pepi Drajsk), Rot Osvald (Godcu), Alojz Rot (Zepu) in Ivan Jurnu. Fotografski fond Edija Šelhausa, črno-beli negativ, leica, inv. št.: ES254/11.

Na Žagi pri Bovcu so se nekateri že od nekdaj ukvarjali s pletenjem raznovrstnih košar. Kmalu po koncu 2. svetovne vojne pa so ustanovili posebno pletarsko podjetje, zadrugo Vrbopletarska.  Že na prodiščih reke Soče so imeli na razpolago precej vrbovega šibja, pričeli pa so gojiti tudi divjo vrbo.  Kot se spominjajo nekateri domačini,  je bila zadruga v hiši, kjer je danes gostilna Pri mostu. Prostore je imela zgoraj, spodaj pa je imela vojska konje. Levo v prizidku poslopja so imeli velik kotel, kjer so kuhali »bike« oz. vrbe. V hiši so moški pletli zibke in razne večje košare, dekleta, po domače »čeče«, pa so v hiši v bližini pletla manjše košare, t. i. japonke. Košarice so sušili na balkonu. Direktor je bil Aldo Bležunu (domače ime). Vojska se je okrog leta 1965 preselila v Bovec, v hiši pa so naredili gostilno (glej: Slovenski poročevalec, 14. julij 1958, str. 2; ustni viri: Ana Rot, Lucija Šturm, Zoran Pavlin, Matjaž Žagar).

Fotografiji bosta na ogled na novi tematski razstavi 36-tih fotografij znanega fotoreporterja Edija Šelhausa z naslovom Edi Šelhaus na Bovškem in ob reki Soči., ki jo je pripravil Muzej novejše zgodovine Slovenije – avtorica Jožica Šparovec. Razstava bo najprej na ogled v Tolminskem muzeju v Tolminu (13. april–1. junij 2022), nato v Kulturnem domu v Bovcu (2. junij–31. avgust 2022) in v oktobru 2022 še v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.


Edi Šelhaus, Pletarska zadruga v Žagi pri Bovcu, julij 1958. Fotografski fond Edija Šelhausa, črno-beli negativ, 6 x 6 cm, inv. št.: Es-254/21.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.