Planica 1969 - vikend rekordov
Monika Močnik
25.3.2022
Monika Močnik
25.3.2022

Planica 1969 - vikend rekordov

Še zadnje priprave na smučarske skoki na novi Velikanki - teptači so ves dan teptali sneg na doskočišču skakalnice, delavci kranjskega cestnega podjetja pa so zasipali luknje na cestišču med Ratečami in Planico v dolžini približno 2,5 km, Planica, 19. marca 1969,  foto: Marjan Ciglič

Leta 1969 so v Planici prvič skakali na novi skakalnici, ki so jo poimenovali “Letalnica bratov Gorišek” ali Velikanka, na njej pa so se vrstili svetovni, državni in osebni rekordi. 

Čeh Jiri Raška se je odrinil z mosta s 113km/uro in izenačil svetovni rekord Norvežana Björna Wirkole s 156m, Wirkola pa je le nekaj sekund zatem podaljšal svoj rekord na 160m. Vendar je bil tudi ta rekord kmalu presežen, namreč Raška je pri svojem naslednjem skoku imel idealne pogoje in je poletel tako daleč, da ni bilo več začrtane meje. Naknadno so morali opraviti meritve in izkazalo se je, da je skočil 164m. Ko so že mislili, da je to nov rekord, pa je komaj 20-letni vzhodnonemški skakalec Manfred Wolf poletel kar 165m in zabeležil nov svetovni rekord. 

V Planici je domače ljubitelje skokov takrat navdušil tudi Peter Štefančič, ki je s 150 metrskim poletom postavil nov jugoslovanski rekord. Zelo daleč je uspelo skočiti tudi Čehu Josefu Matoušu, ki se je ustavil pri 163m, vendar se zaradi neposrečenega doskoka ni uvrstil v spisek svetovnih rekorderjev. 


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.