Zbirka protokolarnih daril predsednikov Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška in dr. Danila Türka
Nataša Strlič
18.2.2022
Nataša Strlič
18.2.2022

Zbirka protokolarnih daril predsednikov Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška in dr. Danila Türka

Čajni servis, porcelan. Darilo predsednika Republike Madžarske Ferenca Mádla, 2003.

Bi radi vedeli kaj so predsednikoma Republike Slovenije dr. Drnovšku in dr. Türku ob medsebojnih srečanjih podarili ruski voditelj Vladimir Putin, papež Benedikt XVI. , generalni sekretar OZN Ban Ki - moon, hrvaški predsednik Stjepan Mesić in številni drugi evropski in svetovni voditelji ter veleposlaniki v RS? Vas zanima kakšna so bila darila občin, različnih domačih in tujih ustanov in posameznikov ter s čim so ju razveselili vrtčevski otroci in šolarji?

Odgovor se nedvomno skriva v njuni izjemni zbirki protokolarnih daril, ki bo od maja letos na ogled v odprtih depojih našega Muzeja novejše zgodovine Slovenije  (v okviru Depojev državnih muzejev) v Pivki.

Leta 2020 se je za njihov prevzem z Uradom predsednika RS  in Vojaškim muzejem Slovenske vojske, dogovorila nekdanja direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije dr. Kaja Širok. Do konca leta 2021 so bila darila prevzeta in prepeljana iz prostorov Vojaškega muzeja Slovenske  vojske v mariborski Kadetnici v naše depojske prostore v Pivki.  

Relief mesta Petra v Jordaniji. Darilo Jordan Chamber of Commerce & Industry, 2009.

Januarja in februarja 2022 je naša muzejska ekipa (Nataša Strlič, Irena Ribič, Sarah Poženel, Marko Ličina, Aleš Jelinčič in Matej Ogrin) začela z intenzivnim delom. V 11 delovnih dneh je pregledala, razporedila, opravila osnovno dokumentacijo in  fotografirala preko 900 predmetov.  Hkrati je pripravila izbor predsedniških daril, ki bodo kmalu na ogled širši javnosti.

Muzej je v hrambo in upravljanje prevzel tudi 369 fotografskih albumov. Enkratna fotografska kronika prikazuje številne protokolarne dogodke tako drugega predsednika RS dr. Drnovška (tudi v vlogi predsednika vlade) kot tretjega predsednika RS, dr. Danila Türka. Fotografije njunih obiskov doma in v tujini ter sprejemov številnih gostov hkrati odlično dopolnjujejo in interpretirajo okoliščine, v katerih so bila protokolarna darila podarjena.

Nacionalna zakladnica predsedniških protokolarnih daril je prava paša za oči. Širok razpon daril sega od porcelanastih, srebrnih in glinenih čajnih/ kavnih servisov, fotografij kronanih glav in predsedniških parov, umetelno izdelanih reliefov iz biserne matice, spominskih kovancev in kristalnih vaz pa tudi vrhunskih izdelkov domače obrti - vrhniškega pirha, tržiških čevljarskih svetil in miniatur kurentov – in nenazadnje  iskrenih otroških izdelkov ter številnih slik bolj ali manj znanih avtorjev.

Izjemna zbirka odlično dopolnjuje in nadgrajuje v pivških depojih že razstavljeno zbirko daril prvega predsednika RS Milana Kučana, ki jo hranimo  od leta 2002. Na ogled so tudi protokolarna darila Državnega sveta RS, ter darila, ki ji je RS poklonila svojim gostom ob prvem in drugem predsedovanju Svetu EU, leta 2008 in 2021.


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.