Tomosov avtomobil Mopi
Andreja Zupanec Bajželj
3.12.2021
Andreja Zupanec Bajželj
3.12.2021

Tomosov motor Mopi

Dušan GOSTINČAR, Ure varne vožnje za pionirje. Ljubljana, okoli leta 1957. Fotografska zbirka časopisa Delo, črno-beli negativ, leica, inv. št. DE1436_10.

Prejšnji teden je ekipa sodelavcev Muzeja motociklistov Grom iz Vranskega predstavila obnovljen avtomobilček Mopi. Izdelek slovenske industrije, ki ga je pred dobrimi šestdesetimi leti izdelovala tovarna Tomos. 

Avtomobilčki, poimenovani Mopi, niso bili namenjeni cestni vožnji temveč naj bi se z njimi otroci na takratnih pionirskih prometnih krožkih učili varne vožnje. Mopi je imel zgolj dve prestavi, prvo in drugo. Od čisto pravega avtomobila pa sta ga ločili še dve razliki. To sta bili vzvratna prestava, ki je Mopi ni imel in hitrost, ki pri avtomobilčku ni mogla preseči 30 km/h. Prvi prototip avtomobilčka so sestavili v koprskem Tomosu leta 1957, do leta 1963 pa so ga izdelovali tudi v ljubljanskem podjetju SAP. 

Članek na RTV Slovenija nas je spodbudil, da smo tudi mi pobrskali po našemu arhivu in našli dve zanimivi reportaži fotoreporterja Dušana Gostinčarja. V fotografski objektiv je avtomobilčke Mopi ujel že v letu 1957/1958, ko je spremljal igro otrok na urah varne vožnje na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču.

Posnetek obnovljenega avtomobilčka si lahko ogledate tudi na spletnem portalu 24ur.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.