Incident v Škednju
Lara Premrn
29.10.2021
Lara Premrn
29.10.2021

Incident v Škednju

Marjan Pfeifer st., Žrtev civilne policije, prekrita z jugoslovansko zastavo, Škedenj, 10. marec 1946. Zbirka Foto Slovenija, črno-beli negativ, leica, inv. št.: FS3086/21.

Marjan Pfeifer st., Protesti proti nasilju nad slovenskim prebivalstvom, Trst, 13. marec 1946. Zbirka Foto Slovenija, črno-beli negativ, leica, inv. št.: FS3095/38.


Odnosi med Slovenci in italijanskimi simpatizerji so bili v času prihoda mednarodne razmejitvene komisije, ki je določala zahodno mejo, napeti. Fotograf Marjan Pfeifer je v objektiv ujel demolirana okna in napise v slovenščini ter množične manifestacije, ki so višek dosegle v Škednju. Tam je marca 1946 prišlo do spopadov med civilno policijo in slovenskimi demonstranti. Slednji niso hoteli sneti jugoslovanske zastave z zvonika, civilna policija pa je nato odgovorila s streljanjem in ubila dva civilista – Genso Giovanno, mater treh otrok, in Giorgia Bonifaccija. Dogodku je bil priča tudi Marjan Pfeifer. V objektiv je ujel žrtev Genso Giovanno, ki so jo obkrožili ljudje in jo pokrili z jugoslovansko zastavo.[1] Dogodek je sprožil buren odziv domačih in tujih novinarjev ter številne množične stavke, ki so potekale v Trstu med 11. in 13. marcem 1946. Stavki so se pridružili tudi slovenski učitelji skupaj z učenci, zato so bile številne slovenske šole začasno zaprte, nekateri učitelji pa odpuščeni.[2]Naslovna stran Primorskega dnevnika, z dne 12. marca 1946,  je bila v celoti posvečena nasilju civilne policije in zahtevku za njeno ukinitev.[3] V nasprotju s Primorskim dnevnikom pa je poročilo italijanskemu zunanjemu ministrstvu krivdo pripisalo »slavokomunistom«, ki se tudi po prihodu okrepitev niso razbežali, zato je bila civilna policija zaradi lastne varnosti primorana streljati v množico.[4]


[1] »Zločin brez primere terja razpustitev civilne policije. Streli v ljudstvo, ki zahtevajo priključitev k Jugoslaviji.« Primorski dnevnik. Glasilo osvobodilne fronte za slovensko Primorje. 12. marec 1946, 1.

[2] Troha, Nevenka. Komu Trst: Slovenci in Italijani med dvema državama. Ljubljana: Modrijan, 1999, 81.

[3] »PNOO protestira« Primorski dnevnik. Glasilo osvobodilne fronte za slovensko Primorje. 12. marec 1946, 1.

[4] Troha. Komu Trst, 82.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.