Sodna palača v Ljubljani
Lara Premrn
22.10.2021
Lara Premrn
22.10.2021

Sodna palača v Ljubljani

Marjan Pfeifer st., Sodna palača v Ljubljani, Ljubljana, 10. avgust 1945. Zbirka Foto Slovenija, črno-beli negativ, 6 x 6 cm, inv. št.: FS2694/1.

Prepoznate objekt na fotografiji?

To je sodna palača, ki leži med Miklošičevo, Tavčarjevo, Cigaletovo in Trdinovo ulico v Ljubljani. Zgrajena je bila med letoma 1898 in 1902, v času županovanja Ivana Hribarja. Zasnovana je kot koridorski tip stavbe v neoklasicističnem slogu. Arhitekt neoklasicistične palače ostaja neznan, znano pa je, da je gradnjo palače nadziral dunajski arhitekt Anton von Spindler. Sočasno s palačo so za njo zgradili zapore, ob njej pa je nastal Miklošičev park. Ker je stavba postajala premajhna, so leta 1950 dozidali še eno nadstropje po načrtih arhitekta Josipa Costaperaria.

Notranjost palače sestavljajo simetrično razdeljeni prostori. V osrednjem rizalitu prvih dveh nadstropij sta bili locirani veliki razpravni dvorani, pred katerima je stala čakalnica za občinstvo. V pritličju, v bližini glavnega vhoda, je stala porotna dvorana, ki je svoj videz ohranila do današnjih dni. Okrašena je s štukaturami in lesenim opažem. V enem izmed prostorov steno krasijo vrezana imena vseh ljubljanskih sodnih predsednikov od leta 1775 naprej. S stavbo in parkom lahko povežemo tudi slovenskega kiparja Tineta Kosa, ki je leta 1937 izdelal Miklošičev spomenik ter kip Pravice v portalu.

Tudi danes služi palača prvotnemu namenu, z izjemo zaporov, ki so jih porušili leta 1952. V palači se nahajajo Okrožno in Višje sodišče v Ljubljani ter Vrhovno sodišče Republike Slovenije.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.