Zveza tabornikov Slovenije
Domen Kaučič
3.9.2021
Domen Kaučič
3.9.2021

Zveza tabornikov Slovenije

Ustanovna skupščina Združenja tabornikov Slovenije na ljubljanski univerzi. Ljubljana, 22. april 1951. Fotografski fond Vlatja Simončič, črno-beli negativ, leica, inv. št.: VS8/6/50.
Zveza tabornikov Slovenije praznuje 70 let

Na Univerzi v Ljubljani je bilo 22. april 1951 ustanovljeno Združenje tabornikov Slovenije. Združenje je nastalo na pobudo skupine nekdanjih članov skavtskega in gozdovniškega gibanja, a v izogib sporom glede izbora imena so si izbrali ime taborniki. 

Zveza tabornikov je organizirana kot zveza taborniških društev, rodov. Ti so danes samostojne enote, taborniška društva, ki jih vodijo prostovoljci. Vsak rod ima svoje ime, znak in pečat. Najvišji organ ZTS je Skupščina ZTS, ki se praviloma sestavlja enkrat letno. Taborniki danes predstavljajo največjo prostovoljno mladinsko organizacijo Slovenije. Njihov cilj je vzgoja samostojnih, odgovornih in odličnih posameznikov, ki se preko raznovrstnih aktivnosti razvijajo in udejstvujejo na izbranih področjih, osvajajo različne veščine ter osebnostno rastejo in se učijo pomena plemenitih dejanj za dobro vseh ljudi. 

Ob 70-letnici Zveze tabornikov Slovenije so taborniki na zunanjem platoju Muzeja novejše zgodovine Slovenije pripravili občasno razstavo. To je zgolj eden izmed sedmih večjih dogodkov, s katerim obeležujejo svoj jubilej. Na 24 razstavnih panojih so predstavljene številne tematike, ki orisujejo taborniško delovanje. 

Vabljeni k ogledu razstave, vse do 10. oktobra 2021. Več o zgodovini Zveze vam je na voljo tudi na spletni straniPrijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.