Štehvanje
Andreja Zupanec Bajželj
27.08.2021
Andreja Zupanec Bajželj
27.08.2021

Štehvanje

Svetozar BUSIĆ, Štehvanje v Ljubljani. Ljubljana, julij 1962. Zbirka časopisne hiše Delo, črno-beli negativ, leica, inv. št.: DE2299/3

Svetozar BUSIĆ, Štehvanje v Ljubljani. Ljubljana, julij 1962. Zbirka časopisne hiše Delo, črno-beli negativ, leica, inv. št.: DE2299/14.

V soboto, 28. avgusta 2021 se bo odvijala tradicionalna etnološka prireditev Posavsko štehvanje, ki ga že 67. organizira Kmečka strojna skupnost Savlje-Kleče.

Štehvanje je igra, pri kateri neporočen fantje jahajo na konjih in z železnimi kiji razbijajo lesen sod. Za dober rezultat morata biti konj in štehovovec dobro usklajena. Štehovovec namreč v desnici drži kovan železen kij oz. štehvanj, ki je dolg od 40 do 60 cm. Kij ima bunkast ročaj in na koncu zakovano štirioglato konico. Z njim v roki jezdec prodira skupaj s konjem do soda, kjer z vso močjo zamahne po sodu. V prvih krogih tekmovanja je na sodu vidno le nekaj sledi udarcev, kasneje pa začnejo odpadati obroči, doge in nazadnje še dno. Tekmovanje ocenjuje posebna komisija, ki dodeljuje točke za konjev galop, moč udarcev, spust ter razbitje obročev, doga in soda. Na koncu zmagovalca razkrije lovljenje venčka iz suhega cvetja. 

Štehvanje sicer izvira iz Ziljske doline. V Ljubljani so ga Ziljani prvič predstavili leta 1935 in sicer v sklopu folklornega festivala Koroški dan. Fantom iz ljubljanskega Posavja je postala igra tako všeč, da so jo vzeli za svojo.


Več o dogodku si lahko preberete na spodnjih povezavah:

https://stehvanje.wixsite.com/stehvanje

https://www.facebook.com/events/191308636258642/?ref=newsfeed


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.