Vrste na mejnih prehodih - del dopustniških dni
Andreja Zupanec Bajželj
6.8.2021
Andreja Zupanec Bajželj
6.8.2021

Vrste na mejnih prehodih - del dopustniških dni

Dragan Arrigler, Mejni prehod Ljubelj. Ljubelj, julij 1982. Zbirka časopisne hiše Delo, črno-beli negativ, leica, inv. št.: DE7328/45.

Ponovno se obeta pester vikend na naših cestah in mejnih prehodih. Dolge čakalne vrste tako tujcev kot Slovenk in Slovencev za izstop in vstop v državo pa so postale, lahko rečemo, že kar stalnica poletnih dni. 

Tokratna fotografija je nastala na mejnem prehodu Ljubelj, julija 1982. Takratni fotoreporter Dela, Dragan Arrigler, je namreč na Ljubelju posnel serijo fotografij, v kateri je zabeležil turistični utrip na mejnem prehodu. Pot skozi Ljubeljski predor sicer predstavlja najbližjo povezavo med Ljubljansko in Celovško kotlino, hkrati pa predstavlja tudi državno mejo med Slovenijo in Avstrijo.

Prvi predor so v letih 1941–1945 gradili vojni ujetniki, ki so bili nastanjeni v podružnici koncentracijskega taborišča Mauthausen. Leta 1944 je bil predor prebit, a je omogočal le zasilni prehod vozil. Uradno odprtje 1561 m dolgega tunela pa je bilo šele 15. novembra 1963. Z odprtjem tunela se je dokončno opustila nekdanja pot preko Ljubeljskega sedla (1369 mnv). T. i. stara cesta do Ljubelja danes predstavlja zanimivo izletniško točko, po njej pa še vedno potekajo tudi dirke starodobnikov (Hrastov memorial).  


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.