Otroci pasejo koze
Jožica Šparovec
9.7.2021
Jožica Šparovec
9.7.2021

Otroci pasejo koze

Otroci pasejo koze, Medno, april 1958.  Foto: Edi Šelhaus, Fond Edija Šelhausa, črno-beli negativ, 6 x 6 cm, inv. št.: ES285/14.

Za razliko od današnjih dni so nekdaj otroci, predvsem na deželi, morali potem, ko so prišli iz šole, doma še pridno poprijeti za razna dela, ki so jim jih naložili starši. Marsikateri otrok je zaradi dela tudi izostal od pouka, doma pa ni imel časa za učenje in pisanje domačih nalog. Ena od pogostih zadolžitev za otroke je bila paša živine, ki je bila lahko tudi prijetna zadolžitev, saj se je ob tem, da je bilo potrebno paziti, da živina ne bi iz travnika ušla na polje in tam naredila škodo, dalo prebrati tudi kakšno knjigo ali pa se igrati z drugimi otroki.

Na fotografiji so Isteničevi otroci iz Mednega pri Medvodah, ki so ob železniški progi pasli koze. Večji otroci so morali paziti tudi na svoje mlajše bratce in sestrice in jih zabavati tudi z branjem knjig, tako kot Isteničeva Darinka na fotografiji. Domov pa je bilo v košu potrebno prinesti še nekaj trave za koze. Darinka še danes živi v Mednem.


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.