Leonid Brežnjev v Sloveniji
Domen Kaučič
25.06.2021
Domen Kaučič
25.06.2021

Leonid Brežnjev v Sloveniji

Leon JERE, Obisk Leonida Brežnjeva v Ljudski skupščini v Ljubljani. Ljubljana, 1. oktober 1962, zbirka Foto Slovenija II, barvni negativ, 6x6, inv. št.: FSII60_6.

Predsednik prezidija Vrhovnega sovjeta ZSSR Leonid Iljič Brežnjev je bil oktobra 1962 na uradnem v Jugoslaviji. Primarno se je Brežnjev skupaj s Titom udeležil slovesnosti ob prenosu posmrtnih ostankov 408 padlih rdečearmejcev v skupno grobnico v Gornjem Milanovcu.

Pred tem se je Brežnjev mudil po slovenskih krajih, obiskal je tudi Ljudsko skupščino v Ljubljani, kjer se je srečal z vodilnimi slovenskimi politiki in funkcionarji. Na fotografiji nazdravlja skupaj s predsednico skupščine Vido Tomšič.

Leonid Iljič Brežnjev se je rodil leta 1906 v takratnem Ruskem cesarstvu na območju današnje Ukrajine. Konec dvajsetih let 20. stoletja se je včlanil v Komunistično partijo Sovjetske zveze. Znotraj njenih struktur se je vztrajno vzpenjal in leta 1964 je postal generalni sekretar KP Sovjetske zveze. Funkcijo je opravljal do svoje smrti 10. novembra 1982 in je na drugem mestu po dolžini mandata, takoj za Josifom Stalinom.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.