Kranjski nebotičnik
Andreja Zupanec Bajželj
18.6.2021
Andreja Zupanec Bajželj
18.6.2021

Kranjski nebotičnik

Svetozar Busić, Kranjski nebotičnik. Kranj, marec 1965. Fotografska zbirka časopisa Delo, črno-beli negativ, leica, inv. št.: DE3040/3.

Danes objavljamo serijo fotografij izgradnje kranjskega nebotičnika. Z gradnjo tega so pričeli leta 1962 z željo arhitekta Marjana Šorlija, da izdela projekt takrat najvišje stolpnice v Sloveniji, z razgledno restavracijo v 17. nadstropju. To je bila prva stolpnica v Kranju in je takrat označevala prelomnico med starim in modernim mestom. Na vrhu stolpnice so postavili logotip kranjskega podjetja Iskra Kranj, kateri je bil osvetljen in se je vrtel okoli svoje osi. Logotip je žal pred leti zaradi udara strele pogorel.

Stolpnica ima veliko pritličje, 17. nadstropij in teraso. V višino meri 55,15 metra. Stanovanja so bila projektirana za trisobna stanovanja v velikosti 80 m2. Za tisto obdobje je to pomenilo nadstandardni stanovanjski projekt. Stolpnica je za najvišji objekt veljala kar osem let. In sicer do izgradnje stolpnic na Topniški cesti v Ljubljani (1972), ki imajo isto višino.

Gradnjo kranjskega nebotičnika je leta 1962 v objektiv ujel fotoreporter časopisa Delo Svetozar Busić. Zadnji posnetek je nastal marca 1965, ko je stolpnica že dobila končno podobo.


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.