Cvetlična preproga pod Golico
Lara Rojc
04.06.2021
Lara Rojc
04.06.2021

Cvetlična preproga pod Golico

Fotografski atelje Franc Kunc, Spodnja koča na Golici (1582 m) in travnato območje z narcisami, v ozadju pogled na Julijske Alpe, Golica, obdobje med obema vojnama. Zbirka časopisa Slovenec, črno-bela fotografija, 76 x 132 mm, inv. št. SL1198.

Ob omembi imena Golica Slovenci pomislimo na Avsenikovo narodnozabavno melodijo, vrh v Karavankah in cvetlično preprogo gorskih narcis, ki v aprilu in maju pobelijo pobočje Golice.

Fotografija ateljeja Franca Kunca iz obdobja med obema vojnama prikazuje pogled na planinsko kočo na Golici, ki leži na 1582 metrih nad morjem. Prvotno je na tem mestu stala nemška koča, ki je bila med drugo svetovno vojno požgana, saj so se partizani bali, da bi služila Nemcem kot oporišče. Na temeljih nemške koče je bila med letoma 1982 in 1984 zgrajena nova koča, ki obratuje še danes. 

Na fotografiji pritegnejo pogled tudi znamenite gorske narcise oz. ključavnice, kot jim pravijo domačini, ki so zaščitni znak Golice. Ime ključavnica se je uveljavilo, ker cvetovi žuželkam ne dovoljujejo opraševanja in so tako rekoč »zaklenjeni«, zaklenjeno pa ni prostrano travnato pobočje, ki redno privablja domače in tuje pohodnike. 


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.