Velikonočni običaji
Domen Kaučič
2.4.2021
Domen Kaučič
2.4.2021

Velikonočni običaji

Neznani avtor, Praznovanje velikonočnih praznikov. Trkanje pirhov nekje na podeželju, med obema vojnama. Fond časopisa Slovenec, črno-bela fotografija, inv. št.: SL8683. 

Velikonočni prazniki predstavljajo čas, ki ga navadno preživimo v krogu najbližjih. Ljudje so skozi zgodovino razvili najrazličnejše zabavne velikonočne običaje in igre, s katerimi si krajšajo in popestrijo dneve.

Zanimiv običaj, ki je danes že zelo redek in značilen predvsem za istrski, vipavski in goriški del Slovenije, je tudi t. i. picanje jajc. Tekmovalci pirhe postavijo ob zid, nato pa jih ciljajo s kovanci. Tisti, čigar kovanec se je zapičil v pirh, postane zmagovalec in dobi preostale kovance svojih sotekmovalcev.

Danes ponekod v Sloveniji še vedno prevladuje navada skrivanja pirhov. Te navadno starši skrijejo po stanovanju, hiši ali vrtu, otroci pa jih morajo poiskati. Zelo poznano in razširjeno je tudi trkanje pirhov. Pri tej igri udeleženca trkata pirhe med seboj, in sicer z enako stranjo, npr. zgornji del pirha ob zgornjega ali dno pirha ob dno drugega pirha. Zmagovalec je preprosto tisti, ki mu uspe razbiti največ jajc, le svojega ne. Izkušeni igralci naj bi primernejše pirhe s tršo lupino prepoznali že po zvoku, ki ga pirh odda, ko ga potrkaš ob zobe.


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.