Polhanje
Andreja Zupanec Bajželj
19.3.2021
Andreja Zupanec Bajželj
19.3.2021

Polhanje

 Dušan GOSTINČAR, Deklica s polhom, Bela Cerkev, okoli 1957. Zbirka časopisne hiše Delo, črno-beli negativ, 6 x 6 cm, inv. št.: DE1430/4.

Oktober je mesec, ko v notranjskih in kočevskih gozdovih lovijo polhe. Polharija ali polhanje ima na Slovenskem dolgo tradicijo, prve omembe namreč segajo že v 13. stoletje. Prvi pa je o lovu na polhe izčrpno pisal že Janez Valjkard Valvazor v Slavi Vojvodine Kranjske.

Polhi so izjemno ljubke živalice, čeprav številnim predstavljajo zgolj nadlogo. Njihova največja posebnost je dolga življenjska doba za svojo vrsto, saj polhi lahko dočakajo tudi do 13 let.

Nekoč so te nočne živali lovili zaradi prehrane in krzna, iz njih pa so izdelovali tudi zdravilno mast. Kot kulinarično specialiteto so polhe cenili že Rimljani, priprava polšjih jedi pa je poznana tudi pri nas.

Fotografija je nastala okoli leta 1957, ko je fotoreporter časopisa Tovariš, Dušan Gostinčar pripravljal reportažo o polhariji v Beli Cerkvi. Poleg nočnega lova je nastala tudi serija fotografij posneta naslednjega dne.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.