Danes odprto
Cekinov grad10:00 - 18:00
Grad RajhenburgZaprto
Depoji državnih muzejev v PivkiZaprto

MNZS podcast

Poddaja (podcast) Muzeja novejše zgodovine Slovenije - v katerem predstavljamo zgodbe iz arhivov in razstav MNZS-ja ter osvetljujemo različne vidike sodobnih muzejskih praks.

Na MNZS podcast se lahko naročite tukaj!
Ep. 10  –  Rajhenburška čokolada

Trapisti so red katoliških menihov s posebno trdim načinom življenja, ki v veliki meri temelji na skromnosti, delu in samooskrbi. Kot prvi v slovenskem prostoru pa so leta 1896 začeli proizvajati čokolado, ki je postala iskana na trgovskih policah širom Evrope. O tej sladko-grenki zgodbi se v deseti epizodi MNZS podcasta pogovarjamo z nekdanjo kustosinjo, Ireno Fürst. 

Vabljeni k poslušanju!

EP. 9  – Tukaj se je smrt utrudila do smrti 

V deveti epizodi MNZS podcasta se z zgodovinarjem in direktorjem Judovskega kulturnega centra Sinagoga Maribor, Borisom Hajdinjakom, pogovarjamo o razstavi z naslovom »Tu se je smrt utrudila do smrti …«: Slovenske žrtve Auschwitza

V taborišče, kjer je umrlo 1,1, miljona ljudi, je bilo deportiranih tudi 2300 oseb iz Slovenije. Večina je bila Slovencev, pa tudi okoli 350 Judov, najmanj 78 Romov in najmanj en pripadnik Jehovovih prič z območja takratne Slovenije. Vrnilo se jih je le okrog 1000. 

Vabljeni k poslušanju!


EP. 8  – Praznično o praznikih s kustosi 

V praznični epizodi MNZS podcasta se s kustosi Jožico Šparovec, Tino Fortič Jakopič, Domnom Kaučičem in Urško Purg pogovarjamo o zimskem praznovanju, običajih in otroških vragolijah. Ker je v času snemanje te epizode Muzej novejše zgodovine zaprt za obiskovalce, vas vabimo, da se nam vsaj virtualno pridružite in z nami obujate spomine, saj v teh časih potrebujemo nekaj dodatnega prazničnega vzdušja.

Toda, pozor: ponekod razkrivamo tudi prigode nadobudnih detektivov in skrivne identitete glavnih junakov otroških decembrskih sanj.


Vabljeni k poslušanju!


EP. 7  –  Slovenci so glasovali za samostojno državo...

V sedmi epizodi muzejskega podcasta skupaj s kustosinjo Ireno Ribič razkrivamo novo razstavo, z naslovom Slovenci so glasovali za samostojno državo: Ob 30. obletnici plebiscita za samostojno in neodvisno državo Slovenijo, ki pa v teh dneh ni fizično dostopna. 

Vabljeni k poslušanju!

Ep.6  – Naša jeza je brezmejna

Naša jeza je brezmejna: demonstracije 1968–2020.

Petdeset let demonstracij na slovenskem, jugoslovanskem in srednjeevropskem prostoru je izjemen kronist, fotograf Tone Stojko, strnil v 26 fotografiji, ki so sedaj na ogled, na prostem, na ploščadi pred Muzejem. V šesti epizodi MNZS podcasta se s soavtorico razstave, kustosinjo Natašo Strlič, odpravimo na vizualen in kronološki sprehod po demonstracijah različnih družbenih in poklicnih skupin, ob tem pa odkrivamo fotografski fond Toneta Stojka, dinamike protestov, umetniško izražanje in množično čustvovanje. Vabljeni k poslušanju!

EP.5 – 1920: pričakovanje in sence razočaranja

Dvajseta leta XX stoletja so pustila poseben pečat: Številni dogodki razkrivajo, kako se je spremenilo vsakdanje življenje evropskih prebivalcev in kako globoke posledice je pustila prva svetovna vojna. Splošne življenjske razmere so se le počasi izboljševale, tradicionalne vrednote pa so izgubljale svoj vpliv. 

Ni naključje, da je začetek dvajsetih let v kolektivnem spominu ostal po plesih in jazzu v velemestnih središčih, poskusih ženske emancipacije in izbruhih »modernosti«; življenje je iskalo nove načine premagovanja smrti in ruševin.

O vstopu v »nora« dvajseta se pogovarjamo z dr. Markom Štepcem, avtorjem razstave Izbrane podobe: 1920.

EP.4 – Skrivnosti likovne zbirke

S kustosinjo Tino Fortič Jakopič odkrivamo likovno zbirko Muzeja novejše zgodovine Slovenije: zakladnico vizualnih pripovedi in (pre)izkušenj XX. stoletja. 

EP.3 – Ata Matija

Detektivsko obarvana tretja epizoda MNZS podcasta odstira tančico zamolčane družinske zgodovine.
V želji, da bi sestavila manjkajoče drobce zgodbe starega očeta, ki ga je druga svetovna vojna popeljala iz rodnih Jesenic na vse konce Evrope, nam je obiskovalka muzeja prvič zaupala vpogled v vsebino njegovega dnevnika.
Od prisilne mobilizacije v nemško vojsko do priključitve V. prekomorski brigadi, skupaj z dr. Moniko Kokalj Kočevar, odkrivata zgodovinska ozadja in dogodke drugega svetovnega konflikta in tako orišeta zanimivo, ponekod tragično, osebno zgodbo vračanja domov.


Šmit, J., Bordon, R. in Klun, A. (1969). Peta prekomorska brigada. Nova Gorica : Soča.

Uršič, I. (ur.). (2014). Prekomorci : ob 70-letnici prihoda prvih slovenskih prekomorskih pripadnikov NOVJ na jugoslovansko bojišče. Koper : Pokrajinski arhiv ; Ljubljana : Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Haderlap, M. (2018). Angel pozabe. Maribor : Litera.

Prisilno mobilizirani - dokumentarni film

Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.

EP. 2 - Iskanje človeka

V drugi epizodi mesečnega podcasta se s kustosinjo Katarino Jurjavčič pogovarjamo o fotografu Vladimirju Simončiču, ki je predvsem bralcem ilustrirane revije Tovariš s fotografijo in z besedo celo desetletje pripovedoval o povojnem delu in življenju.

Njegovo delo je prikazano v razstavi z naslovom Vlastja Simončič: Iskanje Človeka in postavlja v ospredje posameznike, ki so se po drugi drugi svetovni vojni znašli v novem družbenem in političnem sistemu.

V izbranih objavljenih in neobjavljenih fotografijah znanih in neznanih osebnosti iz političnega, kulturnega in gospodarskega življenja, ki predstavljajo fotografov uvid v prvo povojno desetletje, iščemo podobe Človeka z veliko začetnico.

Ep.1 - Tekma je bila odpovedana


Že v prvih mesecih leta 1980 so jugoslovanski mediji na veliko poročali o zdravstvenih težavah dolgoletnega predsednika Josipa Broza – Tita. Sprejem oseminosemdesetletnika na zdravljenje v Ljubljano je budno spremljala tako domača kot tuja javnost. Predsednik je bil hospitaliziran v Kliničnem centru v Ljubljani, eni najmodernejših zdravstvenih ustanov v državi, kjer so 4. maja 1980 tudi razglasili njegovo smrt.

 Kaj se je dogajalo v zadnjih mesecih življenja predsednika? Kako je potekalo zdravljenje v ljubljanskem Kliničnem centru, in kako se njegovega bivanja spominjajo takratni uslužbenci? 

V prvi epizodi mesečenega podkasta nas kustosinji MNZSja, Nataša Strlič in Irena Ribič, popeljeta pa novi razstavi z naslovom Tekma je bila odpovedana - Zadnje leto življenja Josipa Broza – Tita skozi pričevanja zaposlenih v UKC Ljubljana in hranjene predmete Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

EP.0 - Muzeji v času koronavirusa

V pilotni epizodi novega mesečnega podkasta se z direktorico Muzeja novejše zgodovine Slovenije, dr. Kajo Širok, pogovarjamo o izzivih in spremembah s katerimi se soočajo hiše kulturne dediščine v času koronavirusa

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.