Foto Vlastja: športna motivika

Večina portretnih fotografij Vladimirja Simončiča – Vlastje ni iztrgana iz konteksta slikovnega gradiva posnete fotoreportaže. Vlastja se je očitno znal portretirancem približati na način, da ga ti niso zavrnili in so pristali na fotografiranje. Prav s pomočjo posameznikov je fotograf lahko izpostavil izpovedne motive, ki bi jih lahko objavil tudi na naslovnici katerega izmed povojnih časopisov ali revij. Motivika Vlastjevih reportaž zajema spektre gospodarskega, kulturnega in vsakdanjega življenja. Med posnetimi fotografijami najbolj izstopajo motivi, ki prikazujejo premikajoče se figure. Čeprav so tedanji fotoaparati le stežka ujeli ostrino premikajočih teles, je fotograf znal ujeti trenutek, ki je gibajoče telo za hip ustavilo in zamrznilo na negativ. Motiv kajakaša priča o tem, da njihov avtor ni fotografiral na trdni podlagi rečnega brega, temveč je svojemu motivu sledil s primerne razdalje. Vlastjev arhiv priča o številnih poskusih ujeti atlete v pozi, ki bi najbolj lahko poudarila njihove dosežke. Izstopajoč je posnetek atleta v iztegnjeni pozi na bradlji, ki izstopa po kakovosti in ostrini. 

Več o portretni fotografiji fotografa Vladimirja Simončiča Vlastje pa na občasni fotografski razstavi VLASTJA SIMONČIČ: ISKANJE ČLOVEKA

Ob stoletnici rojstva Marjana Keršiča – Belača, kiparja, alpinista in gorskega reševalca

V letu 2020 mineva 100 let od rojstva Marjana Keršiča – Belača, znanega slovenskega kiparja, alpinista in gorskega reševalca. Rodil se je 18. maja 1920, umrl pa 3. junija 2003.  Odlikoval se je na več področjih. Plodno je bilo njegovo delo akademskega kiparja, saj samo na javnih mestih stoji 82 njegovih spomeniških upodobitev, med njimi precej poprsij znanih Slovencev. Obenem je bil vrhunski alpinist, ki je v svojem življenju preplezal 340 plezalnih smeri, leta 1960 pa je kot član prve slovenske oz. jugoslovanske odprave v Himalajo, na Trisul v Indiji, stal na vrhu 6.270 m visokega Trisula III. Bil je tudi gorski reševalec, gorski vodnik in učitelj smučanja in je za svoje mnogostransko delovanje prejel številna visoka priznanja.

Muzej novejše zgodovine Slovenije je ob stoletnici njegovega rojstva s sodelovanjem njegove hčerke Marjete Keršič Svetel pripravil razstavo Marjan Keršič – Belač, kipar, alpinist in gorski reševalec: ob stoletnici rojstva, ki po zaprtju v Muzeju 10. maja 2020 od 15. maja  do avgusta 2020 gostuje v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Na ogled vam ponujamo še izbor digitaliziranih strani iz njegovega osebnega albuma, ki ga je Muzeju posodila in za objavo dovolila Marjeta Keršič Svetel. Fotografije ponujajo vpogled v Keršičevo mladostno obdobje ukvarjanja z alpinizmom, pa tudi v zgodovino slovenskega alpinizma v letih med 1937 in 1950. Prikazujejo tudi njegove prijatelje alpiniste, med njimi njegovo ženo Alenko Svetel, in  nam obenem odkrivajo njegov umetniški talent, tudi za fotografijo, kot tudi dar za pisanje. Mnoge izmed fotografij v albumu sedaj hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije, ki mu je Marjeta Keršič Svetel podarila že preko 1.000 barvnih diapozitivov in črno-belih negativov iz zapuščine njenega očeta. 

Iz dnevnika Anteja Mahkote

Te dni mineva 60 let od odhoda prve slovenske in jugoslovanske himalajske odprave v Indijo na Trisul (7120 m). Sedem Slovencev, članov odprave, je 20. marca 1960 z ladjo Velebit iz pristanišča na Reki odpotovalo proti Indiji. Leta 2019 nam je gospa Tina Mahkota podarila dnevnik, ki ga je, tako kot vsi člani odprave, pisal njen oče, izjemni alpinist Ante Mahkota. Na ogled in v branje vam ponujamo nekaj prvih strani iz dnevnika med 22. in 27. marcem 1960, ko so pluli po Jadranskem, Jonskem in Sredozemskem morju in vpluli v Sueški kanal. 

Dnevnik, ki hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije, je dostopen na spodnji povezavi.

60 let od odhoda prve slovenske in jugoslovanske himalajske odprave v Indijo na Trisul

Te dni mineva 60 let od odhoda prve slovenske in jugoslovanske himalajske odprave v Indijo na Trisul (7120 m). Sedem Slovencev – pet alpinistov, zdravnik in novinar je pod vodstvom Staneta Kersnika 20. marca 1960 z ladjo Velebit iz pristanišča na Reki odpotovalo proti Indiji. Takrat so bili vsi osemtisočaki v Himalaji že osvojeni, a za Jugoslovane je šele takrat prišel čas, ko so se tudi oni imeli možnost preizkusiti na himalajskem prizorišču. Vsa jugoslovanska javnost je celotnemu poteku odprave posvečala izjemno pozornost, kakršne ni pozneje doživela nobena druga odprava. Njihov cilj je bila sprva najvišja indijska gora Nanda Devi, a namesto nje so dobili dovoljenje za vzpon na sosednjo skupino treh vrhov Trisula z južne, še neraziskane smeri. Uspeli so osvojiti tri še neosvojene vrhove: Trisul II (6690 m) in Trisul III (6270 m), pred tem pa še 5275 m visoki Baroltoli, prvi slovenski osvojeni pettisočak.

DE1003_6: Alpinist in kipar Marjan Keršič – Belač s svojo ženo, igralko Alenko Svetelovo na ladji Velebit na Reki, tik pred odhodom proti Indiji. Foto Edi Šelhaus, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Es-366-10: Člani odprave na Trisul na ladji Velebit na Reki, tik pred odhodom proti Indiji. Foto Edi Šelhaus, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Morda poznate vi?

14.2.2020

V začetku januarja 2018 smo v muzeju prejeli darilo gospoda Viktorja Debelaka iz Gorenje vasi v Poljanski dolini. S fotografsko obrtjo je družina Debelak povezana že tri generacije Njegov ded Matija je s fotografsko obrtjo začel po koncu prve svetovne vojne na Sovodnju. Oče, prav tako Viktor, je imel prvi atelje v Hotavljah, po nakupu hiše v centru Gorenje vasi, pa je tja preselil tudi svoj atelje, ki obratuje še danes. Gospod Viktor Debelak nadaljuje njuno fotografsko tradicijo s sodobnimi digitalnimi pripomočki. Presodil je, da analogna fotografija sodi v naš muzej, za kar smo mu izredno hvaležni. Podaril nam je okrog 15.000 steklenih plošč in fotografij, o katerih pa žal nimamo veliko podatkov, zato se obračamo tudi na vas.

Vsi ki bi z nami radi delili informacije, oz. bi nam o priloženih fotografijah radi pomagali razjasniti kakšen podatek vljudno prosimo, da nas kontaktirate na elektronski naslov: domen.kaucic@muzej-nz.si

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.