Pomladansko rajanje mladih deklet

Junija 1959 je naslovnico revije Tovariš krasila fotografija »pomladanskega rajanja mladih deklet«. 

Objavljena fotografija je nastala ob zaključku šolskega leta. »Spričevalo ali celo diploma z »odličnim« ali vsaj s »prav dobrim« je že tako izredno doživetje, tako pomembno plačilo za dolgo in vztrajno pridnost, da je vredno takega zmagoslavja, kot so si ga na dvorišču učiteljišča priredile ljubljanske učiteljiščnice«, so ob fotografiji zapisali v uredništvu. Fotoreportažo rajanja je posnel dolgoletni reporter časopisne hiše Delo, Svetozar Busić. 

Radijska napovedovalka Bara, Ljubljana, 1951

Črno-beli negativ, 6 x 6 cm, inv. št.: VS-8/41/2.
Radio Slovenija – studio Ljubljana je pričela z oddajanjem na valu 327.1 metra. Novi 135 kW radijski oddajnik, postavljen v Domžalah, je odprl slovenski besedi pot daleč čez meje slovenske domovine, je zapisano na naslovnici 11. Tovariševe številke, 16. aprila 1951. Obširno Vlastjevo reportažo najdemo znotraj omenjene številke in govori o do tedaj najmočnejšem radijskem oddajniku v državi. Fotografija radijske napovedovalke Bare je bila objavljena na naslovnici omenjene Tovariševe številke. 

Fotografija je na ogled v sklopu razstave VLASTJA SIMONČIČ: ISKANJE ČLOVEKA, ki je odprta v Galeriji S na Ljubljanskem gradu do 21. junija 2020. 

Sneg razveselil otroke

Čeprav se je živo srebro sredi februarja 1970 spustilo precej pod ničlo, je bilo v parku Tivoli kljub temu živahno kot sredi pomladi, je pod fotoutrinek zapisal novinar Dnevnika. Vzgojiteljice iz vrtcev so namreč izkoristile s soncem obsijan dan in otroke peljale na sprehod po zasneženih tivolskih poteh. Zimska idila, o kakršni so lahko ljubljanski malčki letošnjo zimo le sanjali.

(Objavljeno v časopisu Dnevnik v četrtek, 27. februarja 2020; foto: Marjan Ciglič)

(Pre)malo zanimanja za delo v stanovanjski samoupravi

“Razdvajaj in vladaj” je leta 1970 avtor v Dnevniku naslovil prispevek, v katerem se je spraševal o krizi stanovanjskega “psevdosamoupravljanja” in o možnih razlogih zanjo. Povod za prispevek je bila slaba udeležba delegatov na dveh skupščinah stanovalcev, saj se ju je udeležila le četrtina vseh delegatov. “Kakšna je politična in moralna zrelost ljudi, ki so se dali izvoliti za predstavnike stanovalcev v skupščino stanovalcev, pa zanemarjajo svojo osnovno dolžnost,” se je v prispevku hudoval avtor in hkrati opozoril, da je “kal vsega zla v nedemokratični zvezni stanovanjski zakonodaji”.

(Objavljeno v časopisu Dnevnik v četrtek, 20. februarja 2020; foto: Marjan Ciglič)

Ljubljana ali Monte Carlo?

Posnetek nočnega utripa, ki ga je februarja 1970 v objektiv ujel Dnevnikov fotoreporter Marjan Ciglič, ni iz Monte Carla, kot bi morda kdo pomislil zaradi žarečih napisov »casino« na pročelju stavbe. Napisi so takrat vsako noč svetili na hotelu Slon. V Ljubljani igralnice sicer niso bile tako pogoste kot v mondenem Monte Carlu, saj je bila igralnica v hotelu Slon tedaj edina v Ljubljani. Odprli so jo leta 1969, a jo nato že po približno enem letu delovanja preselili v hotel Lev. 

(Objavljeno v časopisu Dnevnik v soboto, 15. februarja 2020; foto: Marjan Ciglič)

Prikolica za opice ali meščane?

Januarja 1970 so meščani pred hotelom Turist ves mesec opazovali parkirano prikolico. V njej so bivali trener in opice, ki so nastopale v kabarejski predstavi v hotelu. Ob tem so v časopisu zapisali: »Upamo le, da si ob današnjem pomanjkanju zazidljivih površin po zmernih cenah v Ljubljani ter ob pogostem spreminjanju urbanističnih programov ne bo kakšen Ljubljančan omislil podobne rešitve stanovanjskega problema. Ideja ni slaba, posebno še, ker za tako hišico ni potrebno lokacijsko in gradbeno dovoljenje.« Še enkrat: to je bilo leta 1970.

(Objavljeno v časopisu Dnevnik v petek, 31. januarja 2020; foto: Marjan Ciglič)

Tito v bolnišnici Petra Držaja

22. januarja 1970 se je v Ljubljani mudil Josip Broz – Tito. Kot so tedaj poročali v Dnevniku, je bil na rednem zdravniškem pregledu v bolnišnici Petra Držaja, nato se je eno uro zadržal v hotelu Turist, nakar se je odpeljal na Brdo pri Kranju. Časopisni poročevalci so ob tem dodali, da so »Ljubljančani po mestnih ulicah, kjer se je peljal predsednik Tito, prisrčno pozdravljali dragega gosta.«

(Objavljeno v časopisu Dnevnik v petek, 24. januarja 2020; foto: Marjan Ciglič)

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.