Kartoteke Foto Slovenija

Zbirka Foto Slovenija (1945 – 1973) obsega gradivo fotografskega Tiskovnega urada, ki je vključevalo pomembna politična, gospodarska, kulturna in športna dogajanja v Sloveniji in zamejstvu, ter gradivo, nastalo po osamosvojitvi odseka leta 1951. Takrat se je fotografski odsek preoblikoval v samostojno podjetje Foto Slovenija. Poleg že utečenega dela je podjetje začelo razvijati tudi druge dejavnosti s področja fotografije in grafike. Po letu 1977 se je podjetje Foto Slovenija zaradi vse močnejše konkurence preusmerilo v druge panoge in ukinilo foto oddelek.

Za lažje rokovanje in pregledovanje zbirke so bile v dokumentaciji podjetja ustvarjene kontaktne kopije filmov s posameznimi posnetki, ki so še danes učinkovit način pregledovanja zbirke. Kontaktne kopije so v .pdf formatu na voljo za pregledovanje celotne zbirke. Inventarne številke si sledijo naraščajoče po sto v kompletu z glavnimi podatki: inventarno številko (levo zgoraj), osnovno vsebino filma, datacijo in avtorjem fotografij.

Dodatne informacije glede zbirke in naročila fotografij lahko pridobite prek e-pošte skrbnice zbirke Foto Slovenija: katarina@muzej-nz.si ali 01/300-96-14.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.