Slovenski jezik

Na novi razstavi, ki je posvečena trideset letni zgodovini samostojne Republike Slovenije, smo v muzeju nekaj prostora namenili tudi pomembnemu kulturnemu gradniku identitete - jeziku. Predstavili smo ga prek 4 različnih sklopov, ki jih predstavljamo v nadaljevanju. 

Beseda leta

Beseda leta je beseda, ki značilno zaznamuje tekoče leto. V Sloveniji se je beseda leta na pobudo Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU prvič izbirala leta 2016, od leta 2019 se izbira tudi kretnja leta. Besedo ali besedno zvezo leta lahko predlaga vsak, prav tako o zmagovalki odloča glas ljudstva.

Zmagovalke po letih:         

2016 BEGUNEC/REFUGEE
2017 EVROPSKI PRVAKI/EUROPEAN CHAMPIONS
2018 ČEBELA/BEE
2019 PODNEBJE/CLIMATE                                            
2020 KARANTENA/QUARANTINE 

Spletna aplikacija Interaktivna karta slovenskih narečnih besedil

Na razstavi slovenski jezik lahko spoznavate skozi različne perspektive. Aplikacija na poveden in strokoven način prikaže bogastvo slovenskih narečij, hkrati pa je zgleden primer sodelovanja humanističnih in tehničnih znanosti. Za njeno jezikovno vsebino so poskrbeli večinoma študenti z Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom prof. dr. Vere Smole. Aplikacijo so razvili študenti Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani pod mentorstvom viš. pred. dr. Alenke Kavčič. Z izbiro oznake kraja na interaktivni karti lahko prisluhnete, kako opis stare kmečke hiše zveni v različnih narečjih na slovenskem govornem prostoru.

Nagrada kresnik

Kresnik, nagrada za najboljši slovenski roman preteklega leta, je bil prvič podeljen tik pred razglasitvijo slovenske samostojnosti na kresno noč 23. junija 1991 v Razkrižju ob Muri. Na najkrajšo noč v letu po ljudskem koledarju strokovna žirija razglasi zmagovalca, ki na že tradicionalni lokaciji na ljubljanskem Rožniku prižge kres. Nagrada, ki je popularizirala slovenski roman, nagrajena in nominirana dela pa so množično iskana v knjigarnah in izposojana v knjižnicah, je bila v 30. letih podeljena 22 literatom, med njimi štirim ženskim avtoricam. Pet literatov jo je prejelo dva- ali večkrat, Drago Jančar štirikrat.

Portal Fran

Na razstavi predstavljamo tudi portan Fran. Portal Fran, poimenovan po akademiku Franu Ramovšu, prvem upravniku Inštituta za slovenski jezik, s pomočjo preprostih in kompleksnih poizvedovanj širokemu krogu ljudi omogoča dostop do slovarskih informacij. Združuje tako splošne kot narečne slovarje, slovenistične jezikovne vire in portale, ki so nastali ali še nastajajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ter digitalne slovarje. Portal Fran v zadnji inačici iz leta 2020 obsega 38 slovarjev, atlas, dve svetovalnici in 689.954 gesel.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.