Slovenija in Evropska unija

Ljubljana, četrtek, 3. 6. 2021
Avtor: Domen Kaučič
Odnos med Slovenijo in EU se je hitro razvil in dramatično poglobil, ko je EU priznala novo samostojno državo, kar se je zgodilo 15. januarja 1992. Slovenija nikoli ni skrivala svojih evropskih ambicij, kar se je odražalo tudi v mednarodni politiki in v njenih zunanjih odnosih. Hitro po priznanju je sledil sporazum o sodelovanju Slovenije in EU, ki je bil podpisan prvega septembra 1993. Slovenija je za polnopravno članstvo zaprosila 10. junija 1994, ko je tudi podpisala evropski sporazum o pridružitvi. Konec naslednjega leta je Evropski svet prižgal zeleno luč za začetek pogajanj o pristopu Slovenije in še  šestih drugih držav. 

Uradna pogajanja so se začela na zadnji marčevski dan leta 1998 in zaključila decembra 2002 na Danskem. V prvih letih pogajalskega procesa je bil predmet pogajanj predvsem prenos oz. uskladitev slovenske zakonodaje z evropsko. Pogajanja so bila razdeljena na 31 področij, za vsako pa so pogajalci pripravili pogajalska izhodišča. Glavni pogajalec za Slovenijo je bil zunanji minister, ki je stališča Slovenije zastopal na prvi pristopni konferenci in na vseh naslednjih.  

Pogodba o pristopu k Evropski uniji je bila podpisana 16. aprila 2003, v EU pa je Slovenija dejansko vstopila 1. maja 2004. Pred vstopom je moral biti prej opravljen postopek ratifikacij v nacionalnih parlamentih. V marcu leta 2003 je Slovenija kot druga izmed kandidatk izvedla referendum o vstopu v Unijo, na katerem so se slovenski državljani z izrednimi 89 odstotki podpore izrekli za vstop države v evropsko družino. Slovenija se je le-tej pridružila 1. maja 2004. 

Zemljevid, ki z zeleno barvo prikazuje kandidatke za vstop v Evropsko unijo. Romunija in Bolgarja sta v EU vstopili leta 2007. Turčija še danes ni članica unije. 

Prevzem evra

Pripomoček pri preračunavanju tolarskih vrednosti v evrske. 
Slovenija se je s 1. majem 2004, ko je vstopila v Evropsko unija, zavezala k sprejetju skupne evropske valute evro. V začetku oktobra 2005 je Slovenija predstavila podobo slovenskih evrskih kovancev. Z marcem leta 2006 so se cene izdelkov v državi obvezno označevale z obema valutama. Junija 2006 so pripravljenost države na prevzem nove valute potrdili finančni ministri povezave, teden dni kasneje tudi Evropski parlament. Čez mesec dni je sledil še Svet Evropske unije, ki je odobril prošnjo Slovenije, da v letu 2007 vstopi v evrsko območje. Slovenija je evro uvedla kot prva izmed desetih držav, ki so se EU pridružile 1. maja 2004. S 1. januarjem 2007 je tako evro v Sloveniji postal zakonito plačilno sredstvo, in sicer po nepreklicno določenem tečaju 1 EUR = 239,640 SIT. Od 15. januarja 2007 je v Sloveniji mogoče plačevati samo z evrskimi bankovci in kovanci; do vključno 14. januarja 2007 je namreč potekalo t. i. obdobje dvojnega obtoka, ko so se pri gotovinskem plačevanju lahko uporabljali tudi tolarski bankovci in kovanci. Tolarske bankovce je pri Banki Slovenije mogoče zamenjati brez časovne omejitve, tolarske kovance pa je bilo možno zamenjati do 3. januarja 2017.

Vstop v schengensko območje

Republika Slovenija se je na vstop v schengen sistematično pripravljala več let. Dokončno odločitev o odpravi kontrole na notranjih mejah je sprejel Svet s sklepom dne 6. decembra 2007 o polni uporabi določb schengenskega pravnega reda v nekaterih bodočih članicah med njimi tudi v Sloveniji.  21. decembra 2007 je Slovenija postala država članica schengenskega območja. Takrat smo odpravili nadzor na notranjih kopenskih in morskih mejah s članicami Evropske unije, 30. marca naslednje leto pa se je sprostil še nadzor na zračnih mejah.  Na zunanji meji EU se opravlja mejna kontrola v imenu vseh držav članic. Temeljna mejna kontrola je obvezna za vse potnike, ki nameravajo prestopiti državno mejo, praviloma pa zadostuje za državljane držav EU, Evropskega gospodarskega prostora, Švice in njihovih družinskih članov, temeljita kontrola pa je obvezna za vse državljane tretjih držav.
Sašo Kovačič. Označba na meji med Slovenijo in Italijo na Trgu Evrope v Novi Gorici oz. Gorici. 

Predsedovanje Svetu Evropske unije

Slovenija je v prvi polovici leta 2008 kot prva med novimi članicami, pridruženimi leta 2004, prevzela predsedovanje Sveta Evropske unije. Povezavi je predsedovala pol leta, vlado je takrat vodil Janez Janša. Drugo predsedovanje Slovenije Evropski uniji je predvideno v drugi polovici leta 2021. 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.