Športni dosežki leta 2020

Dovolili si bomo pogledati še v preteklo, za šport nekoliko nenavadno, leto 2020.

Za največji uspeh katere od slovenskih reprezentanc v igrah z žogo je v letu 2020 potrebno omeniti januarsko rokometno Evropsko prvenstvo. Slovenska reprezentanca je sicer ostala v polfinalu, a je z odličnimi tekmami pokazala, da se vrača na sam evropski rokometni vrh.

V poletnih mesecih so nas s svojimi uspehi razveseljevali slovenski kolesarji. Komaj 22 – letni kolesarski zveznik Tadej Pogačar je namreč postal prvi slovenski zmagovalec najprestižnejše in svetovno najbolj znane cestne kolesarske dirke Tour de France, med tem ko je Primož Roglič, drugi na francoskem Touru, že drugič osvojil špansko Vuelto, prestižno špansko cestno kolesarsko tekmovanje. Žirija mednarodnih novinarjev je hkrati slovenskemu kolesarju Primožu Rogliču dodelila nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja leta 2020.

Svoje mojstrstvo je z uspehom potrdil še Tim Gajser. Še četrtič v zadnjih šestih letih je slovenski motokrosist postal svetovni prvak razreda MXGP.

Vrhunske rezultate so slovenski športniki dosegali tudi na košarkarskem parketu. Luka Dončić je bil tako izbran v prvo peterko tekme vseh zvezd lige NBA, Goran Dragić pa je postal četrti Slovenec v NBA finalu (V sezoni 2004/2005 sta z ekipo San Antonio osvojila vrh NBA Beno Udrih in Rašo Nesterović, v sezoni 2007/2008 pa je slast igranja v finalu izkusil še košarkar Saša Vujačić). Tudi na zelenicah so nas razveseljevali slovenski nogometaši. Kevin Kapel je prišel do polfinala Lige prvakov, Josip Iličič pa je bil do začetka pandemije eden najboljših igralcev nogometa na svetu. 

Po rezultatih v zimskih športih sta izstopala še športnica leta Anamarija Lampič, tretja šprinterka med smučarskimi tekačicami in Žan Kranjec, četrti veleslalomist sveta. Za Slovenijo je bil največji zimski dogodek leta svetovno prvenstvo v poletih v Planici, ki je potekalo v decembrskih dneh leta 2020.

V prihodnji objavi vam bomo podrobneje pripravili pregled nekaj najvidnejših uspehov slovenskih športnikov in športnic na Olimpijskih igrah vse od prve osvojene bronaste medalje Iztoka Čopa in Denisa Žveglja do osvojenih medalj na zadnjih olimpijskih igrah v Pjongjangu leta 2018. Vabljeni k branju.

 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.