Zanimivosti

Vsak četrtek vas bo pod zavihkom #Zanimivosti čakala nova vsebina. Preko krajših besedil in fotografij bomo na tem mestu obravnavali tematike našega vsakdana.

Pripravili bomo krajše preglede slovenskih športnih dosežkov, obujali spomine na zanimivejše kulturne in koncertne dogodke, pregledali, katere slavne osebnosti so nas obiskale v zadnjih 30-ih let ter se dotaknili številnih književnih in literarnih nagrajencev. Enkrat mesečno se bomo v rubriki #TOP10 sprehodili po glasbenih in kulturnih odrih zadnjih 30-ih let. Izbrali bomo #TOP10 književnih del, #TOP10 športnih dogodkov, na katerih bi enostavno morali biti, izbrali #TOP10 slovenskih turističnih destinacij ter se podali še v svet tehnike, gospodarstva, avtomobilizma, kulinarike.

Pridružite se nam tudi s predlogi, idejami in pobudami.

 

AMZS in njegov prispevek k prometni varnosti v Sloveniji

Na AMZS so za vas pripravili prispevek o kratki zgodovini AMZS in njenemu prispevku k prometni varnosti v Sloveniji.

Slovenija in mednarodne organizacije

Slovenija si je ob osamosvojitvi za zunanjepolitično prioriteto izbrala mednarodno povezovanje in sodelovanje. V prispevku izpostavljamo nekaj pomembnejših mejnikov na tej poti. 

Slovenski jezik

Pomemben del slovenske identitete je tudi jezik. Današnji prispevek je namenjen le-temu, predstavli pa smo štiri sklope, s katerimi smo jezik predstavili tudi na naši novi razstavi.

Slovenija in Evropska unija

Pridružitev Evropski uniji je bila primarna zunanjepolitična agenda samostojne Slovenije. Država je v EU vstopila 1. maja 2004, hitro prevzela valuto evro in vstopila v t. i. schengensko območje.

Informacijsko - komunikacijska tehnologija

V zadnjih 30 letih je področje IKT doživelo verjetno največji razmah. V prvem desetletju smo se navajali Windows okolja in interneta, v drugem desetletju pa pametnih telefonov in socialnih omrežij. Vsako desetletje je torej prispevalo svoj delež v nov način komuniciranja, nakupovanja, mobilnosti in še česa. Zbrali smo nekaj tistih stvari, za katere menimo, da so v veliki meri vplivale na naša življenja danes.

Čebelarstvo na Slovenskem

Na pobudo Slovenije 20. maja obeležujemo svetovni dan čebel. Za vas smo s pomočjo Slovenskega etnografskega muzeja pripravili krajše besedilo o čebelarstvu na Slovenskem. 

Odbojka v Sloveniji

Odbojkarske reprezentance Slovenije so med bolj uspešnimi timskimi športniki. Odbojkarska zveza Slovenije je za vas pripravila kratko zgodovino tako ženske in moške reprezentance. 

Motošport v samostojni Sloveniji

Avto-moto zveza Slovenije je pripravila krajši prispevek o zgodovini motošporta v Sloveniji. 

Naravne nesreče v Sloveniji

Država se vsakoletno spopade z nekaj naravnimi nesrečami. 

TOP slovenski kuharski mojstrice in mojstri

Slovenija se je oktila z naslovom Evropska gastronomska regija leta 2021. Za vas smo pripravili seznam nekaterih najbolj poznanih slovenskih kuharskih mojstric in mojstrov.

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Republika Slovenija je po običajih in tradiciji zelo raznolika dežela, kar se odraža tudi v bogati gastronomski dediščini in pestrosti ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil. Muzej novejše zgodovine Slovenije v sodelovanju z Javnim zavodom Ljubljanski grad in kulinaričnim fotografom Janezom Pukšičem v teh dneh odpira novo občasno fotografsko razstavo »Ljubezen gre skozi želodec«. 

Kratek oris olimpijskih iger in slovenski uspehov na njih

Slovenci nase gledamo kot na športni narod. V muzeju smo za vas pripravili kratek pregled olimpijskih iger in slovenskih dosežkov na le-teh.

Vlade Republike Slovenije

Republiko Slovenijo je do leta 2021 vodilo osem predsednikov in ena predsednica vlade. V tridesetih letih samostojnosti se je zamenjalo štirinajst vlad. Za vas smo pripravili pregled le-teh. 

Biseri Slovenije

V okviru akcije Naprej v preteklost smo za vas pripravili video predstavitev Slovenski kraji na fotografijah Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Vabljeni k ogledu

Unescova dediščina v Sloveniji

Slovenija je glede na število prebivalcev s štirimi kraji svetovne dediščine ena izmed najbogatejših držav. Za vas smo pripravili krajši pregled Unescove svetovne kulturne, naravne in nesnovne dediščine v Sloveniji. 

Predsedniki Republike Slovenije

Položaj predsednika države je najvišji politični položaj v Republiki Sloveniji. Slovence so do sedaj predstavljali štirje predsedniki. Za vas smo pripravili pregled le-teh. 

Klemen Žun - #TOP 10 najbolj obiskanih slovenskih filmov

Serijo objav začenjamo s pregledom filmske industrije in sicer z lestvico #TOP10 NAJBOLJ OBISKANIH SLOVENSKIH FILMOV V SLOVENIJI, ki jo je za nas pripravil Klemen Žun.

Lestvica je oblikovana s pomočjo podatkov Fivia, slovenskega podjetja za filmsko in video distribucijo.

Skok v preteklo leto 2020

Dovolili si bomo pogledati še v preteklo, za šport nekoliko nenavadno, leto 2020.

Za največji uspeh katere od slovenskih reprezentanc v igrah z žogo je v letu 2020 potrebno omeniti januarsko rokometno Evropsko prvenstvo. Slovenska reprezentanca je sicer ostala v polfinalu, a je z odličnimi tekmami pokazala, da se vrača na sam evropski rokometni vrh.

Športni dosežki leta 2021

Da nas čaka zares zanimivo in s športnimi uspehi bogato športno leto 2021 so s svojimi dosežki, v zgolj dveh mesecih, nakazali naše športnice in športniki.

Na 7. tekmi svetovnega pokala v ženskih smučarskih skokih v Ljubnem ob Savinji so Ema Klinec, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar osvojile prvo ekipno zmago za Slovenijo. Uspeh skakalk je z osvojenim drugim mestom potrdila še Ema Klinec.

Ali veš?

Pod rubriko "Ali veš?" predstavljamo kratke zanimivosti z obdobja države Republike Slovenije. Zanimivosti lahko tedensko spremljate tudi na muzejskem Facebook profilu.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.