Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Taboriščni tarok umetnika Borisa Kobeta

Taboriščni tarok umetnika Borisa Kobeta

V nemškem taborišču Allach, podružnici Dachaua, je po osvoboditvi taborišča maja 1945, med pričakovanjem povratka v domovino, Boris Kobe, arhitekt in slikar, na »slovenskem bloku« (št. 10) ustvaril zelo izvirno in posebno umetniško delo, komplet 54 risb – kart majhnega formata 9 x 6 cm, narisanih s tušem in z barvnimi svinčniki, z naslovom Taboriščni tarok. Ikonografija Taboriščnega taroka se zelo razlikuje od klasičnih podob na navadnih tarok kartah. V sklopu kart s figurami je umetnik upodobil taboriščnike kot nadomestilo za kralje, kraljice, konjenike (kavale) in fante, kot jih poznamo pri klasičnem taroku. Umetnik je na svoj izvirni način na kartah narisal prizore krute resničnosti, ki jih je kot interniranec doživljal v treh koncentracijskih taboriščih. Ko je Kobe na srčev as zapisal »PRINTED BY KOBE BORIS NO 142841 KZ-ALLACH«, je poudaril, da so bili jetniki v taborišču popolnoma razčlovečeni in ponižani na najnižjo možno raven, saj niso bili obravnavani kot ljudje, temveč zgolj kot gole številke. Eno od njegovih sporočil morda lahko razumemo tudi tako, da je bilo vse, kar so počeli s taboriščniki, en sam absurd in kruta igra s človeškimi usodami in življenji, nenazadnje pa tudi kot opomin in svarilo, naj se podobna kruta igra nikoli več ne odigra.

Nacionalna lista Spomina sveta UNESCO

V Sloveniji je bil v letu 2020 ustanovljen Nacionalni odbor UNESCO za program Spomin sveta, ki deluje pod okriljem Nacionalne komisije za Unesco. 

Njegov namen je popularizacija Unescovega programa za pisno kulturno dediščino Spomin sveta (angl. Memory of the World). V letu 2022 je bil slovenski javnosti prvič predstavljen slovenski nacionalni register s prvimi desetimi vpisi na Nacionalno listo Spomin sveta. Na seznamu je tudi Taboriščni tarok, ki ga hranimo v muzeju.

Logotip Unesco Spomin Sveta, Nacionalni odbor

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.