Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Valvasorjeva nagrada za enkratne dosežke

Valvasorjeva nagrada za enkratne dosežke

Z velikim veseljem in ponosom sporočamo, da je v letu 2024 Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke prejela razstava Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941-1945, ki je bila v MNSZS na ogled v letu 2023. Avtorja razstave sta kustosinja Tina Fortič Jakopič in kustos Marko Ličina, strokovno sta sodelovali mag. Zoja Bajdè in Petra Bešlagić, za celostno podobo in oblikovanje pa je poskrbel Tomaž Perme. Da je razstava dobila končno podobo gre zahvala obširni muzejski ekipi in dr. Igorju Kranjcu s strokovnim svetovanjem.

Razstava je nastala v sodelovanju z Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in s podporo Ministrstva za kulturo. Hvala vsem ustanovam ter zbirkam, ki so prijazno posodile umetniška dela in arhivsko gradivo, brez katerega razstava ne bi bila mogoča. Za podporo se zahvaljujemo tudi dr. Egonu Pelikanu in mag. Vandi Vremšak Richter.

Pri snovanju programa in drugih vsebin smo sodelovali tudi s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani, Oddelkom za Restavratorstvo ALUO, Zavodom Risa, Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije in Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Boštjan Burgerje je pripravil virtualni ogled razstave, ki je na voljo na povezavi.

Nocoj, 20. maja 2024, ob 18. uri Kulturni dom v Gorici v Italiji pripravlja odprtje gostujoče razstave Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941-1945. Vabljeni na ogled do 2. avgusta 2024. 

Zelo smo veseli tudi, da sta častno Valvasorjevo priznanje prejela Lars Podkrajšek in Miha Urmaš, in sicer za obsežno donacijo fotografij fotografa in fotoreporterja Marjana Garbajsa MNSZS. Iskrena hvala za donacijo in obogatitev naše zbirke.

Foto: Sašo Kovačič, MNSZS

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.