Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Življenje v zaledju soškega bojišča

Življenje v zaledju soškega bojišča

vtor: Marko Štepec
Impresum: Ljubljana, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, 2023
Obseg in mere: 301 str., ilustr., 25 cm
Jezik: slovenski
Vezava: trda
ISBN: 978-961-96203-7-3

Knjigo o prvi svetovni vojni Življenje v zaledju soškega bojišča je na podlagi svoje doktorske disertacije napisal Marko Štepec, muzejski svetnik in skrbnik zbirk prve svetovne vojne v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Knjiga pripoveduje o spremembah, ki jih je vojna prinesla v vsakdanje življenje civilnega prebivalstva.

V osrednjem delu je knjiga razdeljena na štiri vsebinske sklope, v katerih je predstavljena vojaška in delovna mobilizacija ter ukrepi, ki so spreminjali in militarizirali prebivalstvo v letih 1914 in 1915. Pripoved se nadaljuje s prelomnico, ki jo je slovenskim deželam prinesel italijanski vstop v vojno z oblikovanjem soške bojne črte in s tem povezanimi zaostritvami med letoma 1915 in 1917, ko je območje postalo del ožjega vojnega zaledja »pri armadi na bojnem polju«.

Poseben vsebinski sklop je namenjen vojni propagandi, predstavam o sovražnikih in predsodkom, ki se širijo med prebivalstvom v zaledju. Knjigo zaključujejo poglavja o stopnjevanju izčrpanosti zaledja, ki skupaj s številnimi žrtvami na bojiščih preraste v splošno nezadovoljstvo in razpad monarhije.

Doslej večinoma neobjavljeno gradivo, ki ga hrani muzej, je skupaj s časopisnimi viri, kronikami, z izbranimi arhivskimi drobci, znanstveno literaturo in osebnimi zgodbami iz dnevnikov in spominov povezano v zaokroženo pripoved o civilnemu prebivalstvu in posledicah vojne.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.