Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Na nasprotni strani: življenje legionarja Jožeta Ariha (1911–1981)

Na nasprotni strani: življenje legionarja Jožeta Ariha (1911–1981)

Šifra artikla: 13080

Avtor: Uroš Košir
Impresum: Ljubljana, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Družina, 2022
Obseg in mere: 246 str., ilustr., 24 cm
Jezik: slovenski
Vezava: trda
ISBN: 978-961-04-0948-9

Knjiga dr. Uroša Koširja o življenju legionarja Jožeta Ariha je sestavljena iz več delov, ki tvorijo vsebinsko zokroženo in domišljeno celoto. Poleg osebne zgodbe in nenavadne življenjske izkušnje se razpirajo podobe minulega časa in prostorov Evrope in Afrike.

Kot vojak kraljeve jugoslovanske vojske je Jože Arih zaradi vpletenosti v komunizem prisiljen zapustiti domovino in po poti prek različnih držav konča v Švici in nato v Franciji, kjer se pridruži Tujski legiji. Gre za enega redkih pričevanj Slovencev, ki opisujejo dogodke v severni Afriki v letih 1933–1938. Pustolovsko obarvani opisi doživetij nam orišejo vojaške, politične in družbene razmere v Alžiriji, Maroku in drugih afriških državah, kot tudi v Franciji, kjer si ustvari družino in živi do konca druge svetovne vojne. Tudi vrnitev v novo Jugoslavijo je obarvana s številnimi dogodki in prigodami; zaradi spora z oblastjo preživi v zaporih številna leta. Obdobje njegovega življenja po letu 1953 avtor poda na podlagi arhivskih virov in pričevanj sorodnikov ter oriše družbenopolitične razmere, v kakršnih so se lahko znašli posamezniki, ki so bili preganjani zaradi političnih razlogov.

Knjigo dopolnjuje izbor osebnih dokumetov, predmetov in fotografij, ki smo jih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije javnosti predstavili tudi s fotografsko razstavo Z legijo po Afriki – podobe življenja slovenskega legionarja.  

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.