Zgodba o uhanih

SEPTEMBER

Zgodba o uhanih

Družina moje mame je živela sprva v Dolenjem Logatcu. Ded Oskar Szillich (po 2. svetovni vojni so začeli potomci pisati priimek »Žilič«) je bil postaje-načelnik logaške železniške postaje. Poročil se je z domačinko – Logatčanko  Dragico de Gleria (1886-1955). V poslopju postaje so se rodili  vsi štirje njuni otroci – Dragica (1910), Oskar – Milan (1913), Majda (1915) in Marjan (1917).  Tu so preživeli tudi prvo svetovno vojno in otroci so z materjo opazovali transporte vojakov na fronto.

Jeseni 1917 pa se je zgodilo, da je s takega vlaka stopil mlad vojak in moji babici, Dragici Szillich (de Gleria) izročil majhno škatlico in jo prosil, da naj to dragocenost shrani zanj, če pa se ne bo vrnil, naj jo da majhni živahni tedaj dvoletni deklici Majdi. V škatlici sta bila uhana spletena iz las, ki sta vojaka spominjala na dekle, mamo, dom… Po vojni se ni vrnil.

Dragocenost, ki ima bolj spominsko kot nominalno vrednost, je ostala torej Majdi. Odnesla jo je seboj v novi dom, poročila se je s Franom Zwittrom, kasneje pa je uhančke z zgodbo vred predala meni.

Sto let po dogodku je morda čas, da predam dragocenost neznanega vojaka, ki se žal ni vrnil z bojnih polj, muzeju!

Anja Dular (roj. Zwitter)

 

Predmet meseca

Figurice Ciciban

Figurice Ciciban

Tovarna Ciciban je otroški svet konec 70. let 20. stoletja poživila s pomočjo lesenih figuric iz živalskega in rastlinskega sveta …
Preberi več
PROTESTNA TRANSPARENTA ANTONA TOMAŽIČA

PROTESTNA TRANSPARENTA ANTONA TOMAŽIČA

Pred tridesetimi leti – junija in julija 1988 – je Anton Tomažič, pozneje član Slovenske demokratske zveze (SDZ) in volilnega …
Preberi več

Loading...

Deli

X