Memory Walk Amsterdam, foto: Jure Stušek

Vljudno vas vabimo na zaključno prireditev Memory Walk (Pot spominov), kjer vam bomo predstavili tudi mednarodna projekta: Ana Frank – zgodba za sedanjost in CrossingBorders, ki jih izvajamo s partnerji iz Nizozemske (Anne Frank House), Nemčije (Stiftung WannseeFORUM) in Avstrije (Anne Frank Verein Österreich). Zaključno prireditev mednarodnih projektov bo v četrtek, 12. julija 2018, ob 18:00 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije (Celovška 23, Ljubljana).

Rdeča nit vseh treh mednarodnih projektov je Hiša Ane Frank. Vsi projekti so zasnovani tako, da mladi aktivno raziskujejo zgodovino, se z njo soočajo ter prek delavnic spoznavajo pomembnost preteklih dogodkov za lažje razumevanje sedanjih.
Glavne aktivnosti:
Potujoča razstava Ana Frank – Zgodba za sedanjost
Video delavnica “Free2choose-Create” (Poljubna izbira/ustvarjanje);
Video delavnica “Memory Walk” (Pot spominov).

Ana Frank – Zgodba za sedanjost (2014 -) je dvojezična razstava, ki potuje po osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji in sosednjih državah, kjer imajo slovenščino kot drugi jezik.  Po razstavi vodijo učenci in dijaki, stari med 13 in 17 let, ki se na vodstvo pripravijo na 2-dnevnih delavnicah, ki jih izvedejo kustosinja in prostovoljci iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Do danes je razstava gostovala že na 22 šolah po Sloveniji in Italiji.

CrossingBorders (2016) je mednarodni projekt, ki smo ga izvajali skupaj s slovenskimi in avstrijskimi šolami v Ljubljani in Gradcu ter vsebuje tri različne aktivnosti. Predstavlja nadgradnjo nacionalnega projekta in poleg potujoče razstave zajema še dve video delavnici, v okviru katerih mladi ustvarjajo kratke tematske filme, s katerimi predstavijo poljubne zgodbe, povezane z določenimi zgodovinskimi in aktualnimi dogodki. Video posnetki so dostopni na portalu Youtube in služijo kot delovno gradivo, ki ga uporabljajo tako učitelji kot druge institucije po svetu, ki želijo krivice 2. svetovne vojne približati mladim.

MemoryWalk (2017-2018) je inovativna in poučna video delavnica, ki se je že izvajala v Berlinu in Amsterdamu, zaključuje  pa se v Ljubljani. Namen projekta je mlade spodbuditi, da postanejo aktivni državljani in kritično razmišljajo o spomenikih v njihovem lokalnem okolju ter ustvarijo kratke videe na to temo. Udeleženci razvijajo tako raziskovalne kot tudi praktične spretnosti, s posnetimi videi pa sprožijo razpravo o dogodkih in ljudeh v zgodovini.

Več informacij najdete tukaj.

Deli

X