Zadnji pričevalci

Zadnji pričevalci

Avtorica razstave: Saša Petejan, Manca Juvan in dr. Urška Strle

V muzeju smo predstavili fotografsko-dokumentarno razstavo Zadnji pričevalci, spomini internirancev italijanskih fašističnih taborišč. Razstava je poskus zgodovinske in družbene umestitve internacije civilnega prebivalstva v fašistična koncentracijska taborišča med letoma 1942 in 1943. Gre za obeležitev, ki v Sloveniji vse od konca druge svetovne vojne nima precedensa.

Avtorice razstave, novinarka Saša Petejan, fotografinja Manca Juvan in zgodovinarka dr. Urška Strle, skupaj s partnerskimi ustanovami, Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Zavodom APIS, izpostavljajo, da razstava ni namenjena pojasnjevanju zla ali merjenju statistik, pač pa ovrednotenju spomina, ki je bil izpostavljen pozabi in dolgo tabuiziran. Jeseni bo tako Muzej novejše zgodovine Slovenije za sedem tednov tudi mesto spomina in poklona žrtvam fašističnih taborišč.

Razstava je v več ozirih izjemen dogodek: tovrstne obeležitve internacije v fašističnih taboriščih v obodju po drugi svetovni vojni v Sloveniji še ni bilo, razstava je osredotočena na spomine civilnega prebivalstva, uporabljene so bile metode ustne zgodovine in avtorska dokumentarna fotografija. Gre za projekt, ki ima izjemno znanstveno-dokumentarno vrednost. Z njim so avtorice sledile trendom zgodovinskih raziskav v Evropi in v svetu, kjer smo priča novemu valu zgodovinskih študij o dogodkih med drugo svetovno vojno in po njej ter novemu valu študij o internaciji v nacističnih taboriščih. V evropskem in mednarodnem merilu je potrebno zapolniti vrzel o poznavanju in priznanju italijanskih fašističnih taborišč in žrtev, med njimi tudi civilnega prebivalstva tedanje Ljubljanske pokrajine in Primorske.

 

Občasne razstave

Biti begunec: Evropska zgodba

Biti begunec: Evropska zgodba

Izgnanstvo in begunstvo sta že stoletja del evropske izkušnje in pripovedovanja. Zakoreninjena sta v družinskih zgodovinah in prisotna v lokalnih …
Preberi več
Tone Stojko - Kuba 1978

Tone Stojko – Kuba 1978

Stojkove fotografije obiskovalca vodijo v vrvež kubanskih ulic in v intimo zgradb ob njih, med nastopajoče slovenske in jugoslovanske umetnike …
Preberi več
Prisilna mobilizacija

Prisilna mobilizacija

Razstava Prisilna mobilizacija Gorenjcev v nemško vojsko 1943 – 1945 je na ogled od 26. oktobra do 3. decembra 2017 …
Preberi več

Loading...

Zadnji pričevalci

Zadnji pričevalci

Zadnji pričevalci

Deli

X