V iskanju svobode 1968 – 2018

V iskanju svobode 1968 – 2018 (In Search of Freedom 1968 – 2018)

Muzej novejše zgodovine Slovenije sodeluje pri projektu V iskanju svobode 1968 – 2018, ki ga omogoča program Evropa za državljane – Evropski spomin in povezuje štiri partnerje iz Slovenije, Španije in Poljske: Beletrino, zavod za založniško dejavnost in Muzej novejše zgodovine Slovenije iz Ljubljane, Fundacijo solidarnosti Univerze v Barceloni ter Hišo srečevanj z zgodovino iz Varšave in MMC RTV Slovenija, ki zgodovinskemu dogajanju v 1968 in letih, ki so sledila, posveča posebno spletno mesto. Projekt je bil zasnovan  z željo osvetliti ozadje velikih študentskih protestov v Evropi in spodbuditi k razmisleku, kaj pomenijo za skupno evropsko preteklost in prihodnost na področju gibanju za državljanske pravice. Pri organizaciji predavanj, razstav, natečaja in drugih vsebin projekta bodo sodelovali študentje iz vseh sodelujočih držav in širše.

16. junija bomo v muzeju odprli mednarodno razstavo: V iskanju svobode 1968 – 2018.

V okviru projekta V iskanju svobode 1968 – 2018, s katerim obeležujemo pol stoletja od znamenitih študentskih protestov, je pod okriljem portala rtvslo.si zaživelo posebno spletno mesto s spominskim arhivom, ki je namenjeno objavljanju raznovrstnega gradiva, povezanega s temi prelomnimi časi. Poleg uradnih dokumentov in svežih novic se bodo tu zbirali tudi spomini iz osebnih arhivov pričevalcev, njihovih sorodnikov in prijateljev. To so lahko fotografije, posnetki, razglednice, pisma, vse, kar dopolnjuje uradno, zgodovinsko podobo teh razburljivih let.

K sodelovanju lepo vabljeni vsi, ki želite prispevati svoj spomin!

Obiščite portal http://www.rtvslo.si/1968  in svoj prispevek oddate s klikom na http://www.rtvslo.si/1968/posljite-nam-spomine .

Spomine bomo zbirali skozi vse leto, 1. maja 2018 pa bomo izmed do takrat prejetih izbrali najbolj povedne in vznemirljive, ki bodo objavljeni v knjižni ediciji ter vključeni v razstavo, ki bo potovala iz  Ljubljane v Barcelono in Varšavo.

Vabljeni k spremljanju in aktivni udeležbi!

X