SODELOVANJE OŠ in SŠ

Učence, dijake, učitelje in profesorje vabimo k sodelovanju na projektih, ki jih pripravljamo ob rednem pedagoškem programu.

V šolskem letu 2017/2018 vabimo osnovnošolce in srednješolce k sodelovanju na literarnem natečaju, posvečenem 10. obletnici slovenskega predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki ga obeležujemo 27. januarja, vas vabimo na pogovor s pričevalci in na učne ure, posvečene tej temi.

Nudimo vam tudi gostovanje dveh razstav na vaši šoli, in sicer razstave »Ana Frank – zgodba za sedanjost« in razstave »Slovenci v nemških koncentracijskih taboriščih – predmeti v zbirkah Muzeja novejše zgodovine Slovenije«.

Literarni natečaj

10 LET PREDSEDOVANJA SLOVENIJE SVETU EU
Literarni natečaj za osnovnošolce in srednješolce

Slovenija je v prvi polovici leta 2008 predsedovala Svetu Evropske unije kot prva med novimi državami članicami, ki so se Evropski uniji pridružile med letoma 2004 in 2007. V ta namen bomo v šolskem letu 2017/2018 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije pripravili literarni natečaj na temo slovenskega predsedovanja Svetu EU. Vabimo vas, da se nam pridružite.

Natečaj poteka do 1. marca 2018. Za svoj dosežek bodo zmagovalci prejeli tudi simbolično nagrado.

Udeležba na natečaju je primerna za učence 3. triade in dijake srednjih šol ter gimnazij.

Tema natečaja je spomin na slovensko predsedovanje Svetu EU. Učenci in dijaki med svojimi bližnjimi zberejo spomine na dogodke, ki so se v njihovem kraju zgodili v povezavi s predsedovanjem Slovenije Svetu EU in jih zapišejo v obliki literarnega dela, ki naj obsega največ 8.000 znakov s presledki.

Strokovna komisija bo izbrala tri najboljša literarna dela izmed osnovnošolcev in dijakov, ki bodo objavljena na spletni strani Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Dan spomina na žrtve holokavsta

DAN SPOMINA NA ŽRTVE HOLOKAVSTA v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

1. novembra 2005 je Generalna skupščina OZN sprejela resolucijo, s katero je razglasila 27. januar za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Dolžnost zdajšnjih generacij in zgodovinopisja je, da več kot 70 let po koncu tragičnih in nasilnih dogodkov druge svetovne vojne preprečimo izgubo spomina na eno najtemnejših plati zgodovine minulega stoletja.

Ob tej priložnosti vas vabimo, da nas obiščete v:

  • sredo, 24. januarja 2017, ob 11.00 uri in
  • četrtek, 25. januarja 2017, ob 11.00 uri.

V muzeju bomo gostili posebne goste – preživele taboriščnike, ki bodo z nami delili svojo osebno izkušnjo.

V sredo in četrtek po pričevanju, vas ob 12:30 uri vabimo na učno uro »Taboriščni sistemi med 2. svetovno vojno in ogled pričevanja preživele taboriščnice«.

V torek, 23. januarja, ter petek, 26. januarja, pa vam ob 9.00 in 11.00 uri ponujamo učno uro z naslovom »Življenje v koncentracijskih taboriščih«.

Pričevanja in učne ure so brezplačne. Prosimo vas za predhodne najave na: natasa.robeznik@muzej-nz.si.

Projekt Ana Frank

MEDNARODNI PROJEKT: ANA FRANK – ZGODBA ZA SEDANJOST

Razstava Ana Frank – zgodba za sedanjost potuje po slovenskih osnovnih in srednjih šolah. Njena posebnost je, da po njej vodijo učenci in dijaki. Na vodstva se pripravijo na dvodnevnem izobraževanju, ki ga izvede slovenska ekipa Ambasadorjev Ane Frank iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. V letu 2016 smo program razširili na čezmejno sodelovanje z Avstrijo – t. i. CrossingBorders, ki je povezovala dijake iz Slovenije in Avstrije, v šolskem letu 2017/2018 pa se bomo povezali še z dijaki iz Amsterdama in Berlina, kjer bomo skupaj izvedli filmske delavnice Memory Walk.

Več informacij o projektu in fotografije najdete na spletni strani: www.anafrankslo.eu

Kontakt za Slovenijo: Monika Montanič: monika.montanic@muzej-nz.si

Program Ana Frank je vključen tudi v »Katalog programov zunanjih izvajalcev obveznih izbirnih vsebin in interesnih dejavnosti za šolsko leto 2017/18«, ki ga pripravlja Zavod RS za šolstvo. Dijaki lahko z vključitvijo v program opravijo del obveznih izbirnih vsebin.

Gostovanje razstave na šoli

Slovenci v nemških koncentracijskih  taboriščih – predmeti v zbirkah Muzeja novejše  zgodovine Slovenije

Muzej novejše zgodovine Slovenije hrani predmete, fotografije, dela in dokumente nekdanjih taboriščnikov v sedmih zbirkah: v zbirki predmetov iz zaporov in taborišč, zbirki osebnih predmetov in dokumentov, zbirki zemljevidov, zbirki plakatov, zbirki ustnih virov, fotografski zbirki in likovni zbirki.

Zbirka predmetov iz zaporov in taborišč obsega 1077 predmetov iz nemških in italijanskih zaporov in taborišč. Že leta 1952 je Glavni odbor Rdečega križa predal takratnemu Muzeju narodne osvoboditve predmete taboriščnikov, ki so jim bili odvzeti ob prihodu v nemška taborišča. Ob odhodu domov so jih prevzeli nacionalni taboriščni odbori in predali Štabu za repatriacijo. 528 predmetov, za katere niso našli lastnikov oz. se lastniki niso javili, pa so predali muzeju. Veliko gradiva je muzej pridobil tudi ob pripravi občasne razstave Okupatorjevi zapori in taborišča leta 1960.

Predmeti so v zbirki  razvrščeni v tri sklope: predmeti odvzeti taboriščnikom ob prihodu, predmeti, ki  so  jih taboriščniki izdelali ali uporabljali v taborišču in predmeti, ki  jih je  imelo taboriščno osebje.

Tema je predstavljena na  devetih tematskih panojih  in  sicer: ustanavljanje  taborišč, matična in zunanja  taborišča, razvrščanje koncentracijskih  taborišč, število Slovencev v koncentracijskih  taboriščih, sprejem in  registracija, umrli, osvoboditev, vračanje in repatriacijske baze.

(dr. Monika Kokalj Kočevar)

Razstava lahko gostuje tudi na vaši šoli. Za več informacij ali za dogovor za gostovanje prosimo pišite na natasa.robeznik@muzej-nz.si ali pokličite na 01 300 96 21.

Učiteljska mreža

Učiteljska mreža – prostor izmenjave

Pridružite se BREZPLAČNI učiteljski mreži in prejmite:

  • redne e-novice
  • prednost pri rezervaciji obiska
  • 10% popust na publikacije, ki jih je izdal MNZS
  • brezplačne zasebne oglede stalne in občasnih razstav
  • priložnost, da se aktivno vključite v razvoj pedagoških programov in raziskav

E-novice obsegajo najnovejše muzejske novice s področja pedagoškega dela v MNZS in aktivnosti za delo v učilnicah, ki jih lahko takoj uporabite pri delu z učenci oziroma dijaki.

PRIJAVA
Za prijavo na e-novice pošljite sporočilo na natasa.robeznik@muzej-nz.si. Prosimo dopišite svoje ime in priimek in organizacijo ter navedite, kateri razred poučujete.

Od prejemanja e-novic se lahko kadarkoli odjavite s sporočilom na natasa.robeznik@muzej-nz.si.

Predmet meseca

Obtežilnik

Obtežilnik

Pred desetimi leti je Slovenija v komajda četrtem letu sobivanja v skupnosti evropskih držav, kot prva izmed novih držav članic …
Preberi več
Otroški smučarski čevlji

Otroški smučarski čevlji

Kot predmet meseca januarja in letnemu času primerno predstavljamo par otroških smučarskih čevljev Alpina. Narejen za prve smučarske korake …
Preberi več

Loading...

X