V letu 2020 za vas pripravljamo

Velike občasne razstave

FOTOAPARAT IN VOJNA

Prenos ranjenca, 1944, foto: Janez Milčinski, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

13. marec – 16. avgust 2020
FOTOAPARAT IN VOJNA. Fotografije druge svetovne vojne iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije

Osemdesetletnico začetka in petinsedemdesetletnico konca druge svetovne vojne Muzej novejše zgodovine Slovenije predstavlja prek ohranjene fotografske dediščine iz obdobja svetovnega konflikta. Pregledna in tematsko zasnovana razstava ponuja vpogled v neprecenljiv del slovenske vizualne kulturne zgodovine. Fotografijam se pridružujejo tudi likovna dela, plakati in film. S tem želi preseči ukalupljanje fotografske podobe zgolj kot dokumentarnega odtisa kaotične realnosti. Okvir vojne stvarnosti usmerja več izhodišč, ki jih iščemo prek skrbno izbranih motivov in muzejskih predmetov, ki poudarjajo in smiselno dopolnjujejo zgodovinski kontekst razstave.

Naša jeza je brezmejna.

Protesti proti ameriškemu vdoru v Kambodžo, Ljubljana, 15. 5. 1970, foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije
September 2020 – 8. februar 2021
Naša jeza je brezmejna.
Demonstracije 1968-2020 skozi objektiv fotografa Toneta Stojka

Tematska razstava nagrajenca Prešernovega sklada fotografa Toneta Stojka bo obiskovalcem razstave in bralcem kataloga predstavila  njegovo več kot petdesetletno dokumentiranje demonstracij. Od prvih črno – belih fotografij, ki jih je posnel v prelomnem, študentskem  letu 1968 do aktualnih, barvnih, digitalnih fotografij demonstracij 21. stoletja, ki jih vestno beleži še danes.

Razstavni projekt bo časovni sprehod po več kot 50 letih slovenske, jugoslovanske, tudi evropske zgodovine, ki s fotografskim prikazom različnih oblik odpora, odlično dopolnjuje in nadgrajuje vsebine s stalne razstave Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Občasne razstave sklopa Izbrane podobe

Josip Broz Tito/Ljubljana/1980

5. maj - 30. junij 2020
Josip Broz Tito/Ljubljana/1980


Leta 2020 mineva 40 let od smrti jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita. Razstava želi z različnih vidikov predstaviti zadnje leto življenja Josipa Broza Tita, s posebnim poudarkom na letu 1980, ki jih je preživel na zdravljenju v Univerzitetnem Kliničnem centru v Ljubljani.

1920

Julij - 20. oktober 2020
1920

Razpad Avstro-ogrske monarhije ob koncu prve svetovne vojne in nastanek novih držav, med njimi Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, je s spremembami državnih meja in številnimi vojnimi posledicami, usodno vplival na vsakdanje življenje evropskih prebivalcev. Leto 1920 je z določili mirovnih konferenc prineslo nove državne meje in zaostrene težave narodnim manjšinam, ki so ostale zunaj okvirov matičnih držav. Spomin na vojno, komemoracije za žrtvami in vojne travme so se mešali z naraščajočim političnim radikalizmom in optimizmom porajajočega se novega življenja, značilnih za dvajseta leta 20. stoletja. Vojna, ki naj bi končala vse vojne, je skupaj s posledicami mirovnih sporazumov evropskim prebivalcem prinesla številne nove probleme. Na razstavi, ki jo namenjamo stoletnici koroškega plebiscita bomo posebno pozornost namenili zbranemu muzejskemu  gradivu vezanemu na koroški plebiscit, rapalsko mejo, požig narodnega doma v Trstu in drobcem iz vsakdanjega življenja v Kraljevini SHS pred stotimi leti.

FOTO: VLASTJA, Iskanje Človeka

Foto: Vlastja Simončič, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije
21. oktober - 2. december 2020
FOTO: VLASTJA, Iskanje Človeka
Razstava na Ljubljanskem Gradu, 23. april – 14. junij 2020

Portretna fotografija iz Fonda Vlastje Simončiča, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Življenjska pot mednarodno priznanega mojstra fotografije, enega izmed začetnikov slovenske novinarske in reportažne, gledališke, medicinske in eksperimentalne fotografije, neustavljivega fotografskega pedagoga, organizatorja fotografskih razstav in publicista ter sooblikovalca podobe sodobne slovenske fotografije, je bila v mnogočem posebna. V primežu druge svetovne vojne in usodnih odločitev, ki so zaznamovale njegovo poklicno pot, je Vladimir Simončič Vlastja tudi osebnost, ki zahteva pozornost. Njegove fotografije pripovedujejo zgodbe vsakdanjega življenja desetletja po drugi svetovni vojni, ko je bil Vlastja kot fotoreporter, med leti 1946 in 1956, zaposlen pri Slovenskem Poročevalcu ter objavljal reportaže predvsem v povojni ilustrirani reviji Tovariš. Na zgoščeni tematski razstavi njegove portretne fotografije znanih in manj znanih posameznikov povojnega časa, s pomočjo odtisnjene podobe na negativu, iščemo njihove zgodbe in usode.

Plebiscit 1990

3. december 2020 – januar 2021
Plebiscit 1990

Obeležitev 30. obletnice plebiscita o samostojni in neodvisni Sloveniji leta 1990, na katerem se je velika večina njenih prebivalcev odločila ZA življenje v samostojni državi.

Prenova stalne razstave Druga svetovna vojna

21. oktober 2020

 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.