Danes odprto
Cekinov gradZaprto
Grad RajhenburgZaprto
Depoji državnih muzejev v PivkiZaprto

Nagradni natečaj: DEMONSTRIRAM!

Muzej novejše zgodovine Slovenije vabi na nagradni likovno-literarni natečaj na temo demonstracij. Natečaj poteka v okviru fotografske razstave Tone Stojko: Naša jeza je brezmejna, ki prikazuje demonstracije, ki jih je Tone Stojko v svoj fotografski objektiv ujel med leti 1968 in 2020. Razstava je na ogled na ploščadi pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Glavni cilj projekta je spletna razstava, na kateri bodo razstavljeni izdelki sodelujočih posameznikov ali osnovnih in srednjih šol ter gimnazij.

Kaj so demonstracije?

Demonstracije so v Slovarju slovenskega knjižnega jezika opredeljene kot: »množično izražanje razpoloženja, navadno v znak protesta«.
Pri demonstracijah se civilna družba poveže in vzpostavi akcijo, skozi katero želi opozoriti na nezadovoljstvo nad določeno zadevo ali stanjem ter poda svojo kolektivno idejo o družbeni blaginji v skupno dobro. Njihov cilj je izpostaviti probleme in jih razrešiti ter pripeljati do sprememb, ki bi bile doprinos k družbeni blaginji.

K sodelovanju v natečaju vabimo učence osnovnih šol in dijake srednjih šol in gimnazij, da izrazijo svoj pogled, nad čem bi demonstrirali.

Demonstranti običajno svoje nestrinjanje pokažejo tudi z napisi na transparentih, ki jih nosijo na demonstracijah.

Osnovni podatki o natečaju:

TEMA NATEČAJA: Tema natečaja je »DEMONSTRIRAM!«. 

KDO LAHKO SODELUJE? Natečaj je namenjen učencem osnovnih šol in dijakom srednji šol ter gimnazijcem.

KAKO LAHKO SODELUJEM? Naredite transparent, ki ga lahko tudi likovno opremite. Pri tem bodite čim bolj izvirni. Poleg izdelka napišite kratek opis (max. 1.000 znakov brez presledkov), kjer izrazite, zakaj protestirate in kakšno rešitev predlagate.
Poleg izdelka dopišite osnovne podatke: ime in priimek oz. razred oz. ime skupine, ime mentorja oz. mentorice, naziv šole, starost.

KDAJ IN KAM POSLATI IZDELKE? Sliko transparenta in kratek opis pošljite najkasneje do 31. decembra 2020 po e-pošti na naslov: natasa.robeznik@muzej-nz.si.

DO KDAJ POTEKA NATEČAJ? Do konca leta 2020.

ALI SO RAZPISANE NAGRADE? Da, izmed vseh prispelih bo komisija izbrala tri najbolj izvirne prispevke in jih nagradila. Razpisane nagrade so:
1. nagrada:
- Muzej novejše zgodovine Slovenije 1948–2008: 70 zgodb o XX. stoletju, katalog razstave (R)evolucija muzeja: 70 let povezujemo
- Notesnik za leto 2020
- Plonk listki: Slovenska zgodovina 20. stoletja

2. nagrada
- Notesnik za leto 2020
- Plonk listki: Slovenska zgodovina 20. stoletja

3. nagrada
- Plonk listki: Slovenska zgodovina 20. stoletja


S sodelovanjem na natečaju in pošiljanjem transparenta ter kratkega sestavka po e-pošti se strinjate z javno uporabo gradiva na spletni strani, kakor z deljenjem na družabnih omrežjih MNZS.


Vabljeni k sodelovanju!

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.