Danes odprto
Cekinov gradZaprto
Grad RajhenburgZaprto
Depoji državnih muzejev v PivkiZaprto

Kulturniška skupina XIV. divizije na mitingu. Od leve proti desni kurir Francelj, plesalka Pavlin Marta - Brina, kipar Weiss Janez - Belač, harmonikar Lavrič Janez, pesnik in vodja kulturniške skupine Destovnik Karel - Kajuh, skladatelj in avtor Marolt Sveto – Špik«.
Avtor fotografije Jože Petek.

Kulturniška skupina XIV. divizije

Ob razstavi Fotoaparat in vojna je Muzej novejše zgodovine Slovenije pripravil serijo muzejskih artiklov »Kulturniška skupina XIV. divizije«. Serija je poklon vsem kulturnim ustvarjalcem, izdelala pa jo je ekskluzivno za muzej Teja Ideja.

Barve: siva, bela, zelena, modra, puder (roza).
Motiva: Brina pleše in Bosa pojdiva.
Modeli so unisex. Velikosti: S, M, L, XL, XXL.

Svojo bombažno majico lahko dobite v muzejski trgovini po ceni 23€.
Naklada je omejena, zato pohitite!

KULTURNIŠKA SKUPINA 14. DIVIZIJE
V začetku leta 1944 je na Štajersko krenila XIV. divizija. Njen del je bila kulturno- umetniška skupina na čelu s pesnikom Karlom Destovnikom Kajuhom. Pot se je v zgodovino zapisala po velikih naporih, težkih vremenskih razmerah in neprestanih bojih. Divizija je izgubila več kot polovico borcev, med njimi so bili vodja kulturniške skupine Karel Destovnik - Kajuh, kipar Janez Weis Belač, skladatelj in soavtor pesmi XIV. divizije Sveto Marolt Špik in harmonikar Janez Lavrič. Osemtedenski pohod je dokumentiral preizkušen fotoreporter Jože Petek. Fotografije pohoda hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.