Danes odprto
Cekinov gradZaprto
Grad RajhenburgZaprto
Depoji državnih muzejev v PivkiZaprto

Spoštovani!

Ob upoštevanju varnostnih ukrepov ter v želji po odgovornem delovanju in zajezitvi korona virusa sporočamo, da je Muzej novejše zgodovine Slovenije do nadaljnjega ZAPRT.
 
Zavedamo se nujnosti tega ukrepa in se veselimo dneva, ko bomo lahko ponovno odprli naša vrata. Do takrat se bomo trudili deliti našo bogato skupno dediščino preko spleta. Spremljate nas lahko na Facebook-u, Instagramu in Twitterju.
 
Želimo vam vse dobro in kmalu ponovno na snidenje,

Vaš Muzej novejše zgodovine Slovenije!

 

Muzej na domu

V času, ko smo zaprti, bomo nenehno dodajali in posodabljali vsebine, da lahko ostanemo v stiku. Predstavljamo izbor koristnih povezav:

Blog, kjer v štirih kategorijah ponujamo različne vsebine. S Porumenelo fotografijo se vračamo v leto 1970 in preko kratkih razglednic s tedanjega časa v sodelovanju s časopisom Dnevnik odgrinjamo drobce vsakodnevnega življenja pred 50 leti. V Kabinetu čudes vas čakajo najbolj osupljivi, najmanjkrat razstavljeni, najbolj občutljivi in najbolj povedni predmeti, ki razkrivajo včasih prav neverjetne zgodbe. V Zaprašenih podobah se srečate s fotografskimi podobami preteklosti, ki odstirajo zgodbe ter jih varujejo pred pozabo. Predmet meseca pa enkrat na mesec poskrbi za to, da preko izbranih predmetov z vami še dodatno delimo bogastvo naše skupne dediščine.

Zbirke Muzeja novejše zgodovine Slovenije  vas popeljejo med fotografske zbirke in zbirke predmetov, ki jih hranimo za prihodnje generacije.

Šola na domu

Tudi v šolskem letu 2020/21 nadaljujemo s šolanjem na domu. Pripravili smo vam različne učne vsebine, ki jih lahko brezplačno uporabite pri svojem izobraževanju. Vsebine vseskozi nadgrajujemo, zato vas vabimo, da nas na spletu večkrat obiščete.

Za vas smo pripravili virtualni ogled stalne razstave Slovenci v 20. stoletju z avdio vodenjem in predstavitvijo nekaterih pomembnejših predmetov, ki so sicer na razstavi. Virtualni ogled je razdeljen po posameznih sobah. V kolikor želite poslušati le avdio vodenje ali izbrati le določeno temo, lahko prisluhnete avdio vodenju na aplikaciji iziTravel. Stalno razstavo spremljajo tudi interaktivni delovni listi.

Naloge za ponovitev so namenjene predvsem učencem, da bodo lahko od doma ponovili snov, ki jo sicer obravnavajo pri pouku. Gre za štiri sklope nalog, razdeljenih po zgodovinskih obdobjih: prva svetovna vojna, obdobje med obema vojnama, druga svetovna vojna, povojno obdobje ter demokratizacija in osamosvojitev.

Časovnice omogočajo vizualno predstavitev dogodkov s kratkimi in jedrnatimi informacijami. Trenutno so na voljo časovnice, ki obravnavajo štiri obdobja: 1941-1945, 1945-1961, 1961-1980, 1980-1990.

Učna gradiva, vezana na slovensko zgodovino 20. stoletja, so sestavljena iz več delov, in sicer obsegajo razlage določenih tem, povezave do pričevanj, video vsebin in raznovrstnih nalog za ponovitev snovi v razredu ali doma.

Pod rubriko zanimivosti smo uvrstili 2. svetovno vojno od A do Ž, ki vam nudi pregled zanimivih tem iz obdobja druge svetovne vojne na Slovenskem.

Ostanite v stiku z nami

V prihodnjih tednih bomo z vami delili veliko podrobnosti o zbirkah in našem delu – tako nove zgodbe kot priljubljene stare. Prepričajte se, da ste naročeni na naše e-novice in nas spremljajte na družabnih omrežjih, da boste lahko še naprej raziskovali slovensko zgodovino. In bodite prvi, ki boste izvedeli, kdaj bomo za vas ponovno odprti.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.