Dan spomina na žrtve holokavsta
Cekinov grad
26. 1. 2021 do 28. 1. 2021
Cekinov grad
26. 1. 2021 do 28. 1. 2021

1. novembra 2005 je Generalna skupščina OZN sprejela resolucijo, s katero je 27. januar razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Dolžnost zdajšnjih generacij in zgodovinopisja je, da več kot 70 let po koncu tragičnih in nasilnih dogodkov druge svetovne vojne preprečimo izgubo spomina na eno najtemnejših plati zgodovine minulega stoletja.

Muzej novejše zgodovine Slovenije ob dnevu spomina na žrtve holokavsta pripravlja virtualne posnetke pričevanj, predavanje in učne ure na platformi Zoom. Vabljeni, da se jih udeležite.
OBVESTILO

Obveščamo vas, da smo zaradi res velikega zanimanja povečali število mest na Zoom platformi in lahko sprejmemo nove dodatne obiskovalce. Vabljeni.

PROGRAM

Torek, 26. januar 2021

Učna ura »Življenje in delo v taborišču«
Kdaj: torek, 26. januar 2021, ob 11.00 uri
Starost: OŠ/3 in SŠ
Opis: V okviru učne ure bomo skupaj z otroki odprli zgodovinska vprašanja o življenju večinoma v nemških koncentracijskih taboriščih. Pogovor bo ob raznovrstnih zgodovinskih virih tekel o sprejemu v taborišče, o bivališčih, delu, oblačilih, boleznih in prehrani v taborišču ter o tem, kako so taboriščniki ohranjali stike z domačimi.
Vlasto Kopač, Pogled iz knjigoveznice (interniranci na delu), 14.4. 1944, perorisba s tušem. Hrani: MNZS.
Odprtje dokumentarne razstave Sinagoge Maribor »Tu se je smrt utrudila do smrti …«: Slovenske žrtve Auschwitza in vodstvo po razstavi preko spleta
Kdaj: torek, 26. januar 2021, ob 12. uri
Straost: OŠ/3 in SŠ
Opis: 27. januarja 2021 bo minilo 76 let od osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz. Na svetu ni kraja, ki bi bil bolj zaznamovan s smrtjo: v času delovanja Auschwitza od leta 1940 do leta 1945 je bilo tukaj ubitih okoli 1,1 milijon ljudi, od tega 1 milijon Judov ali vsak šesti od 6 milijonov Judov, ki so bili ubiti v holokavstu. Prav zato je bil datum osvoboditve Auschwitza izbran za dan spomina na holokavst.

Dokumentarna razstava »Tu se je smrt utrudila do smrti…«: slovenske žrtve Auschwitza pripoveduje o 2.300 ljudeh iz Slovenije, ki so jih odpeljali v Auschwitz. Večina je bila Slovencev, med deportiranimi pa je bilo tudi okoli 350 Judov, vsaj 78 Romov in vsaj en pripadnik Jehovovih prič. Domov se jih je vrnilo le okoli 1.000, za večino preostalih pa je Auschwitz bil kraj smrti. Zato je Auschwitz eno največjih pokopališč slovenskih žrtev druge svetovne vojne. In zato je 27. januar tudi slovenski dan spomina na žrtve holokavsta.
Razstava, ki jo je pripravila Sinagoga Maribor, je bila prvič postavljena na ogled 23. januarja 2020 v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2020 v matični ustanovi. Z njeno otvoritvijo ni bil obeležen samo lanskoletni mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, pač pa tudi 75. obletnica osvoboditve Auschwitza. Leto dni kasneje bo otvoritev razstave v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2021 v najpomembnejšem slovenskem muzeju posvečenemu zgodovini 20. stoletja.

Razstavo spremlja katalog. Ob razstavi je Sinagoga Maribor pripravila tudi kratek video. Ogledate si ga lahko tukaj.

Na spletni strani Muzeja novejše zgodovine Slovenije si bo na dan odprtja, 26. 1. 2021, od 12. ure dalje mogoče ogledati tudi vnaprej posnet voden ogled razstave. Po razstavi bo vodil avtor razstave, Boris Hajdinjak iz Sinagoge Maribor.
Koncentracijsko taborišče Auschwitz.

Sreda, 27. januar 2021

Predvajanje pričevanja preživelega taboriščnika, g. Dušana Stefančiča
Kdaj: sreda, 27. januar 2021, ob 11.00 uri
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Predvajali bomo posnetek pričevanja gospoda Dušana Stefančiča, ki je kot najstnik preživel šest nemških koncentracijskih taborišč. Z nami bo delil svojo osebno izkušnjo 2. svetovne vojne. Gospod Stefančič je nedavno prejel tudi nagrado za ohranjanje spomina na holokavst, ki mu jo je podelilo avstrijsko društvo Österreichischer Auslandsdienst.
Ogled pričevanje ga. Erike Fürst v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.
Učna ura »Predmeti iz taborišč«
Kdaj: sreda, 27. januar 2021, ob 12.15 uri 
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Muzej novejše zgodovine Slovenije hrani predmete, dela in dokumente nekdanjih taboriščnikov v sedmih zbirkah. Zbirka predmetov iz zaporov in taborišč obsega 1077 predmetov iz nemških in italijanskih zaporov in taborišč. Že leta 1952 je Glavni odbor Rdečega križa predal takratnemu Muzeju narodne osvoboditve predmete taboriščnikov, ki so jim bili odvzeti ob prihodu v nemška taborišča. Veliko gradiva je muzej pridobil tudi ob pripravi občasne razstave Okupatorjevi zapori in taborišča leta 1960.
Na učni uri bo predstavljen izbor predmetov in resnične zgodbe, ki so povezane s temi predmeti.

Del taboriščne obleke, ki jo je v nemškem koncentracijskem taborišču Ravensbrück leta 1944 in 1945 nosila Marija Tence - Selan. Hrani: MNZS.

Četrtek, 28. januar 2021

Pričevanje preživelega taboriščnika
Kdaj: četrtek, 28. januar 2021, ob 11.00 uri
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Predvajali bomo posnetek pričevanja gospoda Dušana Stefančiča, ki je kot najstnik preživel šest nemških koncentracijskih taborišč. Z nami bo delil svojo osebno izkušnjo 2. svetovne vojne. Gospod Stefančič je nedavno prejel tudi nagrado za ohranjanje spomina na holokavst, ki mu jo je podelilo avstrijsko društvo Österreichischer Auslandsdienst.
Pričevanje g. Dušana Stefančiča v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.
Učna ura »Taboriščni jezik (Lagersprache)«
Kdaj: četrtek, 28. januar 2021, ob 12.15 uri
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Na učni uri se bodo učenci seznanili z najpogostejši izrazi, ki se uporabljajo v povezavi s taborišči, sistemom taborišč in življenjem v taboriščih. Nekaj izrazov je bilo že sestavljenih ob sami vzpostavitvi in organizaciji taborišč, veliko skovank pa je nastalo v taborišču med samimi taboriščniki. Ob vsesplošni množici različnih narodnosti, ki velikokrat nemško niso razumele, oziroma so se jetniki nemško šele učili v taborišču, so nemške izraze večkrat priredili ali pa jih poenostavili.
Pismo poslano iz KT Dachau. Hrani: MNZS.
Predavanje Borisa Hajdinjaka iz Sinagoge Maribor “Tu se je smrt utrudila do smrti…”: slovenske žrtve Auschwitza
Kdaj: četrtek, 28. januar 2021, ob 17. uri
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Iz Slovenije je bilo odpeljanih v nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz okoli 2.300 ljudi. Večina je bila Slovencev, med deportiranimi pa je bilo tudi okoli 350 Judov, vsaj 78 Romov in vsaj en pripadnik Jehovovih prič. Domov se jih je vrnilo le okoli 1.000, za večino preostalih pa je Auschwitz bil kraj smrti. V predavanju bodo predstavljene usode nekaterih umrlih kot tudi preživelih slovenskih taboriščnikov Auschwitza.
Opozorilna tabla v koncentracijskem taborišču Auschwitz.
Program je brezplačen. Število mest je omejeno. Na posamezno pričevanje ali učno uro se lahko prijavi največ 100 udeležencev.

Predlagamo, da se pred obiskom pričevanja v razredu pogovorite o življenju v času 2. svetovne vojne. Nekatere vsebine na temo holokavsta so objavljene tudi na spletni strani muzeja v okviru Učnih gradiv.

Kako se lahko udeležim predavanja ali učne ure?

Vsi, ki se želite udeležiti naših virtualnih pričevanj, predavanj in učnih ur, nam pošljite sporočilo na e-naslov natasa.robeznik@muzej-nz.si. Na dan dogodka vam bomo na vaš e-naslov poslali povezavo do naše spletne predavalnice na platformi Zoom. Za spremljanje virtualnega predavanja morate na svoj računalnik, tablico ali pametni telefon namestiti aplikacijo Zoom, ki jo lahko prenesete s spletne povezave: Zoom (kliknite gumb "Download" pod napisom "Zoom Client for Meetings"). Posamezen dogodek bo trajal približno 60 minut.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.