PovezujeM - Tivolski ustvarjalni krog

Poletne ustvarjalne delavnice

V času poletnih počitnic vabimo otroke na program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli – Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG+), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG).


TERMINI | Od ponedeljka do petka, vsak dan v drugem muzeju:

1. termin: 29. junija — 3. julija 2020 | 8.00 – 16.00 (prijave do 15. junija)
2. termin: 24. — 28. avgusta 2020 | 8.00 – 16.00 (prijave do 10. avgusta)

Na petdnevnih delavnicah bomo skozi igro, ustvarjanje in druženje na nekoliko drugačen način spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne. Delavnice so namenjene otrokom od 6. do 12. leta.


PROGRAM
PONEDELJEK | V Narodnem muzeju Slovenije (NMS) se bomo prelevili v detektive preteklosti. Urili se bomo v arheoloških izkopavanjih na muzejski zelenici ter izkopane predmete skrbno proučili. Spoznali bomo, kakšno pot prepotujejo od odkritja do muzejske vitrine, ter prisluhnili zgodbam, ki jih skrivajo v sebi. Sprehod skozi arheološko razstavo nam bo razkril marsikatero zanimivost.  Čaka nas cel kup prazgodovinskih nalog - osvojili bomo veščine neandertalca in se preizkusili v izdelave koščene piščali, upodobili skupinsko jamsko slikarijo, izdelali sulico ter iz gline oblikovali posodo na prazgodovinski način. Manjkalo pa ne bo tudi iger na muzejski zelenici!
TOREK | V Muzeju novejše zgodovine Slovenije (MNZS) se bomo posvetili fotografiji in kot vohuni odkrivali skrivnosti parka Tivoli. Raziskovali bomo igro svetlobe in teme ter ustvarjali in risali sence. Eksperimentirali in razvijali bomo svojo ustvarjalnost v tehnikah risanja in slikanja na svetlobi – izdelovali bomo starograme. Odkrivali bomo, kako so včasih nastale fotografije in ustvarjali fotografije v stari tehniki cianotipije. Vmes pa bomo dogajanje popestrili s starimi otroškimi igrami.
SREDA | V Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centru (MGLC) nas čaka poletni dan v gozdu. Najprej se bomo šli potepat v gozdno okolico Gradu Tivoli in Švicarije ter spoznavali rastlinski in živalski svet Rožnika. Nato bomo nabrali zanimive drevesne liste, ki bodo naše likovno vodilo v nadaljevanju dneva ter tudi prava pravcata matrica za grafično ustvarjanje. V Grafičnem ateljeju bomo z listi odtisnili posebne bombažne vrečke; preverili pa bomo tudi, kako jih spremeniti v živali.
ČETRTEK | V Narodni galeriji (NG) nas čaka potep v neznano! Malo se bomo sprehodili po domačih gorah in pašnikih, pa okrog jezer do vasic. Na srečo se ne bomo preveč upehali, saj bo sprehod bolj kot ne virtualen. Iz oči v oči bomo na slikah spoznali slovenskega očaka in nekaj drugih vrhov, slišali zgodbo o Ajdovski deklici, Zlatorogu in gorskih vilah … Iz različnih naravnih materialov, ki jih bomo nabrali v parku, bomo izdelali edinstvene odtise v glini, jih pobarvali in okrasili.
PETEK | V Moderni galeriji (MG+, Cankarjeva 15) nas čaka eksplozija različnih oblik, barv in materialov - pesek, glina, vosek, razbito steklo, pigmenti, varjeno železo, ulita kovina, vata, pajčevina, barva v razpršilu, ogenj … kaj vse nam lahko ena sama razstava ponuja? Podali se bomo v raziskovanje umetniške prakse V.S.S.D in Alena Ožbolta, odkrivali različne načine ogledovanja in opazovanja njunih nenavadnih umetniških del, se nasmejali ob igrivih naslovih umetnin ter se sprehodili skozi prostorske slike. Potem se pa bomo tudi sami lotili ustvarjanja z raznovrstnimi materiali, iz katerih bodo nastale pisane prostorske instalacije nenavadnih oblik.


PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE

Cena: 120 EUR na otroka (popust za otroke iz iste družine). Poleg vstopnine, vodstva, programa in materiala za ustvarjanje cena vključuje tudi kosilo. Malico otroci prinesejo s seboj!

Prijave: sprejemamo do zapolnitve mest na izobrazevanje@mg-lj.si.

Prijave za posamezne dneve niso mogoče. 

Število otrok je omejeno. V primeru premajhnega števila prijav si pridržujemo pravico do odpovedi počitniškega tedna!


POZOR! Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru slabega vremena ali višje sile. Zaradi letošnje epidemije Covid -19 bo program potekal v skladu z navodili NIJZ. V primeru nemožnosti varnega izvajanja predvidenega programa zaradi poostrenih razmer v zvezi z epidemijo Covid – 19 bo počitniški teden odpovedan!

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.