Tone Stojko: Naša jeza je brezmejna

Gradivo za učence in učitelje

Protesti študentov ob dogodkih na Češkoslovaškem, Ljubljana, 1968, foto: Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Tone Stojko je slovenski fotograf, znan predvsem po svoji reportažni, gledališki, portretni, koncertni in umetniški fotografiji. Kot reportažni fotograf je znan tudi kot fotograf demonstracij. Ta tema je njegovo življenjsko poslanstvo, njegov osebni prispevek k družbeni odgovornosti, ki ji z objektivom svojega fotoaparata zvesto sledi že več kot petdeset let, kot je v zgibanki ob razstavi zapisala avtorica razstave Nataša Strlič.

Opus, ki ga je ustvaril med prelomnima letoma 1968 in 2020 v slovenskem, jugoslovanskem in srednjeevropskem prostoru, je izjemen. Je vizualen in kronološki sprehod po demonstracijah različnih družbenih in poklicnih skupin. Preskakuje generacijske in državne meje ter meje različnih sistemov. Izbor teh fotografij je trenutno v okviru razstave Tone Stojko: Naša jeza je brezmejna na ogled na ploščadi pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

V spodnjem gradivu sprva spoznate življenje in delo fotografa Toneta Stojka. Pester pregled demonstracij s Stojkovimi fotografijami je na ogled v digitalni časovnici. Osnovnošolce učimo opazovati fotografije in iz njih zbirati informacije. Zaključnim razredom osnovnih in srednjih šol nudimo prezentacijo s pregledom nekaterih ključnih dogodkov v okviru »slovenske pomladi«. Vse osnovnošolce in srednješolce pa vabimo k sodelovanju na likovno-literarnem nagradnem natečaju na temo demonstracij.

Biografija Toneta Stojka

Biografija nudi kratko predstavitev Stojkovega življenja in dela.
Biografija (178 KB)

Digitalna časovnica

Oglejte si izbor demonstracij, ki jih je v svoj objektiv med leti 1968 in 2020 ujel fotograf Tone Stojko.
Časovnica nudi hiter sprehod in pregled njihove raznolikosti, tako glede kraja dogajanja (Ljubljana, Maribor, Beograd, Praga …), množičnosti (množična zborovanja, gladovna stavka Dragana Živadinova), kot naslovnikov demonstracij (zunanji sovražnik, jugoslovanska oblast, župani, direktorji tovarn, vlada Republike Slovenije) in uporabljene fotografske tehnike (iz analognega na digitalni aparat).

Naučimo se opazovati fotografije

Z vodenim opazovanjem in raziskovanjem fotografij otroci urijo timsko delo, komunikacijo, koncentracijo in opazovanje podob, s katerimi se vsak dan srečujemo v različnih medijih. Učno gradivo lahko uporabite za delo v razredu ali kot predpripravo pred ogledom razstave Tone Stojko: Naša jeza je brezmejna na ploščadi pred Muzejem.

Kratka predstavitev »slovenske pomladi«

Ob fotografijah Toneta Stojka na prezentaciji spoznajte izbor ključnih dogodkov v okviru »slovenske pomladi«. Predstavitev lahko uporabite kot učno gradivo za delo v razredu ali kot predpripravo pred obiskom stalne razstave Slovenci v 20. stoletju.

Nagradni natečaj

K sodelovanju v natečaju vabimo učence osnovnih šol in dijake srednjih šol in gimnazij, da izrazijo svoj pogled, nad čem bi demonstrirali.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.