I-ON webinar: Muzej vojnega otroštva

I-ON webinar: Muzej vojnega otroštva – od knjige in pobude, do muzeja, ki z lokalno skupnostjo soustvarja mednarodno kulturno dediščino
Amina Krvavac
Četrtek, 29. 10. 2020, ob 11.00.

Link za brezplačno registracijo: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_edAw2nn0QCu1gF_TkdQxIA

S predstavitvijo primera Muzeja vojnega otroštva, procesa njegovega nastanka in razvoja v mednarodno priznano kulturno ustanovo bo direktorica Amina Krvavac ponudila vpogled v inovativne oblike javnega sodelovanja in vlogo muzejev pri pomoči lokalnim skupnostim pri reševanju težkih zgodovinskih in sodobnih vprašanj.

Osredotočenost muzeja na aktivno sodelovanje občanov pri razvoju kulturne dediščine s pomočjo množičnega zbiranja muzejskih eksponatov ima močan in zdravilni učinek na sodelujoče skupnosti. Pristop »od spodaj navzgor« prispeva k premiku v samozaznavanju in samodojemanju identitete članov skupnosti - od žrtve do opolnomočenega preživelega.

Amina Krvavac je izvršna direktorica Muzeja vojnega otroštva v Sarajevu (Bosna in Hercegovina). Poleg delovanja v primarni raziskovalni skupini muzeja, je sodelovala tudi v dvoletni akciji, ki je dosegla vrhunec ob odprtju muzeja, januarja 2017. Krvavac, ki muzej razume kot prostor družbene akcije in gonilnik sprememb, si prizadeva ustvarjati razstave in delavnice, ki spodbujajo odprt, a zavesten dialog.

Krvavac je zagovornica pravic otrok, hkrati pa se zavzema tudi za spremembo dojemanja otrok: ne kot pasivne žrtve, temveč kot opolnomočeni preživeli in aktivni družbeni akterji.

Več informacij o muzeju: https://warchildhood.org.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.